Luksuz odoleva krizi

Bez autora
Mar 02 2011

Hipotekarne banke "Fredi Mek" i "Fani Mej", sa imenima koje neodoljivo podsećaju na neki sredovečni bračni par sa američkog zapada, gotovo da su 2008. godine uništile svetski finansijski poredak.Odobravale su pozajmice za kupovinu nekretnina milionima Amerikanaca bez provere da li mogu i da ih vrate. Pošto nisu mogli, ogroman broj kuća i stanova prešao je u ruke banaka. Američko i svetsko tržište nekretnina još se nisu oporavili od tog udara.

Luksuz odoleva kriziKriza na tržištu nekretnina nesumnjivo je najviše pogodila SAD. Prosečna cena nekretnina u Americi u januaru na najnižem nivou od aprila 2002. Na drugoj strani, cene nekretnina u Kini porasle 70 odsto u poslednjih pet godina.

Hipotekarne banke "Fredi Mek" i "Fani Mej", sa imenima koje neodoljivo podsećaju na neki sredovečni bračni par sa američkog zapada, gotovo da su 2008. godine uništile svetski finansijski poredak.

Odobravale su pozajmice za kupovinu nekretnina milionima Amerikanaca bez provere da li mogu i da ih vrate. Pošto nisu mogli, ogroman broj kuća i stanova prešao je u ruke banaka.

Američko i svetsko tržište nekretnina još se nisu oporavili od tog udara.

Kad bi zamislili da je Bela kuća na prodaju, cena bi joj bila oko 250 miliona dolara. Pre tri godine cenili su je osamdeset miliona više.

Kada jednoj od najpoznatijih kuća na svetu tako padne cena, jasno je da se američko tržište nekretnina teško oporavlja od sloma 2008. Cene su u januaru dotakle dno.

Prosečna cena korišćenih nekretnina u Americi u januaru je pala na najniži nivo od aprila 2002. godine, navodi se u izveštaju agencije Rojters.

Niže cene očigledno privlače kupce tako da je prodaja neočekivano veća.

Američka administracija predložila je nekoliko opcija za reformu tržišta nekretnina radi njegovog ozdravljenja. Jedna je da država više ne podržava hipotekarne zajmove za Amerikance sa malim zaradama i one koji prvi put kupuju nekretninu.

"Ljudi su kupovali kuće ili stanove, a da niko nije proveravao jesu li sposobni da ih plate. Pokazalo se da nisu bili sposobni da se nose sa povećanjem kamata i tržište je puklo", kaže analitičar Ludvin Esbjun.

Oporavak svetskog tržišta nekretnina očekuje se tek od naredne godine, pokazuje anketa među vodećim investitorima u svetu.

"Trenutno globalno se nalazimo u periodu mirovanja ka blagom rastu što znači da će potrajati", kaže Maja Šahbaz, direktor "Kolijersa" u Srbiji.

Šahbazova naglašava da će biti potrebno nekoliko godina da se tržište nekretnina oporavi i da dođe u onu fazu 2006-2007. godine, kada je zabeležen najveći rast.

Bum luksuznih nekretnina u Londonu

Analitičari očekuju da će, zbog političkih potresa u arapskom svetu, profitirati tržište luksuznih nekretnina, posebno u Londonu, koji je popularan među bogatim Arapima.

Tako će, kažu, skloniti novac na sigurno. Novi kupci londonskih kuća i stanova su i Kinezi. Neke britanske agencije osnivaju posebna odeljenja za kineske kupce.

"Kinezi traže nekretnine na najboljim i najskupljim lokacijama. Nedavno smo se vratili sa kružne ture po jugoistočnoj Aziji i prodali četrdeset stanova za dve sedmice", kaže direktor agencije „Savils" u Londonu Džejms Talbot.

Talbot navodi da su kupci uglavnom mladi preduzetnici koji su bogatstvo napravili u elektronskoj industriji ili u medijima.

Za to vreme, Kina uvodi ograničenja u kupovini nekretnina ne bi li ohladila tržište, gde su cene, zbog velike potražnje, za pet godina porasle 70 odsto.

U Pekingu su premašile 3.000 dolara po kvadratnom metru, pa će gradske vlasti, između ostalog, odrediti maksimalni broj stambenih jedinica u vlasništvu i povećati poreze.

Zbog visokih cena, nekretnine su van domašaja Kineza sa malim zaradama. Kineska vlada najavljuje ove godine gradnju čak 10 miliona jeftinih stanova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik