Luksuzne nekretnine u svetu pojeftinile prošle godine

Bez autora
Mar 24 2010

Luksuzni stanovi postali su dostupniji u 2009. godini, pošto je finansijska kriza snizila cene stambenog prostora od Monaka do Barbadosa.Cene nekretnina prve klase na 56 lokacija širom sveta opale su tokom 2009. za prosečno 5,5 odsto, s tim što su stanovi u Monaku drugu godinu uzastopno, bili najskuplji, ispred londonskih i pariskih. Bogati pojedinci su se, zbog krize, u protekloj godini teže odlučivali za kupovinu nekretnina, te su zato najviše "stradale" cene stambenih kvadrata na selu, na morskoj obali i u skijaškim centrima.

Luksuzne nekretnine u svetu pojeftinile prošle godineLuksuzni stanovi postali su dostupniji u 2009. godini, pošto je finansijska kriza snizila cene stambenog prostora od Monaka do Barbadosa, saopštila je britanska brokerska kuća sa sektora nekretnina "Najt Frenk LLP".

Kako se navodi, cene nekretnina prve klase na 56 lokacija širom sveta opale su tokom 2009. za prosečno 5,5 odsto, s tim što su stanovi u Monaku drugu godinu uzastopno, bili najskuplji, ispred londonskih i pariskih.

Bogati pojedinci su se, zbog krize, u protekloj godini teže odlučivali za kupovinu nekretnina, te su zato najviše "stradale" cene stambenih kvadrata na selu, na morskoj obali i u skijaškim centrima. Luksuzni kvadrati na ovakvim mestima pojevtinili su prošle godine u proseku za najmanje 12 odsto.

Najviše su opale cene prvoklasnih nekretnina u Dubaiju, u regionu Algarve na jugu Portugala, na Palma de Majorci i u Dablinu, i to u proseku za najmanje 22 odsto.

Budući da je život u velikim gradovima za mnoge neka vrsta nužnosti, cene luksuznih apartmana i kuća u njima su, i pored privredne krize, u proseku neznatno povećane, za 0,4 odsto, dok je najveći rast cena takvih nekretnina registrovan u Kini, Hongkongu, Singapuru i Džakarti.

Cene najkvalitetnijeg stambenog prostora u Šangaju povećane su tokom prošle godine 52 odsto - na 4.000 do 5.300 evra po kvadratnom metru.

U Pekingu su cene najboljih stambenih kvadrata povećane za 47 odsto, a u Hongkongu za 41 odsto - na 15.000 do 18.800 evra, što ovaj grad dovodi na četvrto mesto po ceni luksuznog stambenog prostora među svetskim megalopolisima.

Samo u februaru ove godine cene stambenog prostora u Kini su povećane za prosečno 10,7 odsto, što je najveći mesečni porast za gotovo dve godine.

Kina preduzima mere da zauzda ubrzani rast cena nekretnina, između ostalog ponovnim uvođenjem poreza na prodaju stanova i kuća u roku od pet godina od prethodne kupoprodaje, kao i povećanjem obaveznog bankarskog depozita, s ciljem da se smanji stambeno kreditiranje.

Krajem 2009. prosečna cena luksuznog stambenog prostora u Monaku, državi koja privlači bogate svojim niskim porezima, je iznosila 36.000 do 44.000 evra po kvadratnom metru.

Luksuzni stanovi i kuće su se u 2009. najviše prodavali u Londonu, pod dejstvom slabljenja funte i godinu dana dugog opadanja cena, što je podstaklo investitore da se nadmeću za smanjeni broj luksuznih kvadrata u ponudi.

Prosečna cena prvoklasnih stambenih kvadrata u britanskom glavnom gradu je prošle godine iznosila 26.900 do 32.900 evra.

U SAD i Kanadi su cene luksuznih stambenih kvadrata opale prošle godine u proseku za 7,7 odsto, a najveće pojevtinjenje je registrovano u San Francisku.

U karipskim državama cena luksuznih stanova i kuća smanjena je prošle godine za prosečno 13 odsto.

Polovina anketiranih u istraživanju američke Siti prajvat banke, izrazila je uverenje da će ove godine ostvariti veću zaradu od investiranja u rezidencijalne nekretnine nego u bilo koju drugu oblast.

Takve nekretnine inače čine oko 30 odsto vlasništva klijenata pomenute banke, više nego akcije i bilo koje druge investicije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik