Manje stanova sa kompletnim papirima

Bez autora
Apr 01 2012

Novih stanova sa potpunom dokumentacijom na tržištu nema dovoljno, kažu u agencijama za nekretnine. To potvrđuje podatak da je registar stanova sa legalnom građevinskom dozvolom i podacima o vlasniku skinut sa sajta Privredne komore Srbije. I dok u komori kažu da su ukinuli registar, jer više nema novih stanova sem državnih, građani zahtevaju da se ti podaci vrate na sajt Privredne komore Srbije, da bi bili sigurni pri kupovini stanova. Na sajtu grada Beograda ima podataka o svim legalno izgrađenim stanovima od 2009. godine. Sem dva velika državna projekta u Beogradu, investicija u gradnju ima vrlo malo. Investitori ne idu dalje u investicije, s obzirom da je tržište vrlo nestabilno i njihova projekcija zarade i investicija je vrlo neizvesna, tako da je trenutno nedostatak novih nekretnina na tržištu. Tražnja za sve vrste stanova postoji zato što su cene nekretnina konstantno u blagom padu. Od 2008 godine cene kvadrata su snižene za četvrtinu. Ne prodaju se samo nekretnine koji imaju nerealnu cenu.

Manje stanova sa kompletnim papirimaRegistar stanova sa legalnom građevinskom dozvolom i podacima o vlasniku skinut sa sajta Privredne komore Srbije, jer na tržištu ima sve manje novih stanova koji imaju kompletnu dokumentaciju.

Novih stanova sa potpunom dokumentacijom na tržištu nema dovoljno, kažu u agencijama za nekretnine. To potvrđuje podatak da je registar stanova sa legalnom građevinskom dozvolom i podacima o vlasniku skinut sa sajta Privredne komore Srbije.

I dok u komori kažu da su ukinuli registar, jer više nema novih stanova sem državnih, građani zahtevaju da se ti podaci vrate na sajt Privredne komore Srbije, da bi bili sigurni pri kupovini stanova.

U agencijama za nekretnine kažu da na sajtu grada Beograda ima podataka o svim legalno izgrađenim stanovima od 2009. godine. Sem dva velika državna projekta u Beogradu, investicija u gradnju ima vrlo malo.

"Investitori ne idu dalje u investicije, s obzirom da je tržište vrlo nestabilno i njihova projekcija zarade i investicija je vrlo neizvesna, tako da je trenutno nedostatak novih nekretnina na tržištu", ističe Boris Čoko iz agencije Imo nova nekretnine.

Tražnja za sve vrste stanova postoji zato što su cene nekretnina konstantno u blagom padu. Od 2008 godine cene kvadrata su snižene za četvrtinu. Ne prodaju se samo nekretnine koji imaju nerealnu cenu.

"Ja mislim da je osnovni razlog nestabilan kurs evra i neizvesna situacija sa tom monetom, tako da mislim da građani povlače sredstva iz banaka i kupuju nekretnine", smatra Čoko.

U Privrednoj komori kažu da je dve hiljade stanova sa njihovog sajta prodato. Više nema novogradnji ni novih investicija, i zato su ukinuli registar.

"Problem je u tome što je posle toga naišao onaj period kada se veliki broj građana javio da su prevareni i mi smo imali pritisak da ponovo obnovimo na sajtu stanove koji su sa potpunom i urednom dokumentacijom", objašnjava Goran Rodić iz Privredna komora Srbije.

U Srbiji ima više od 20 hiljada prevarenih građana koji su platili a nisu dobili stan, ili su ga dobili bez validne dokumentacije, što im onemogućava uknjižbu.

Prevare se mogu sprečiti osnivanjem registra prodatih stanova, a do tada, pravnici savetuju kupovinu stana samo sa proverenim advokatom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik