Ministarstvo o subvencijama i rastu cijena nekretnina

Bez autora
Sep 05 2018

Prema istraživanju Njuškala, čiji su rezultati objavljeni danas, cijene nekretnina u Hrvatskoj na godišnjoj razini ubrzano rastu, pa su tako više za 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Iz resornog ministarstva demantiraju da je krivac za to Zakon o subvencioniranju stambenih kredita. Prema podacima Njuškala stanovi su, u usporedbi s istim mjesecom lani, poskupili za 7 posto, a kuće za 4. Usporedi li ih se pak sa cijenama iz 2016., vidljiv je rast cijena stanova za 11 posto, odnosno kuća za 7 posto - kažu iz Njuškala. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1.883 eura i za 9 posto je viša u odnosu na prošlu godinu, a čak 16 posto u odnosu na 2016. Najveći rast je u Dubrovniku gdje su cijene stanova rasle za 20 posto u godinu dana te trenutno prosječna tražena cijena kvadrata stana u tom gradu iznosi 3.714 eura. Cijene stanova u Splitu rasle su za 12 posto u godinu dana, a čak 20 posto u dvije godine. Od većih gradova u Hrvatskoj jedino Karlovac i Slavonski brod ne bilježe rast cijena kvadrata stana, stoji u istraživanju...

Prema istraživanju Njuškala, čiji su rezultati objavljeni danas, cijene nekretnina u Hrvatskoj na godišnjoj razini ubrzano rastu, pa su tako više za 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Iz resornog ministarstva demantiraju da je krivac za to Zakon o subvencioniranju stambenih kredita.

Prema podacima Njuškala stanovi su, u usporedbi s istim mjesecom lani, poskupili za 7 posto, a kuće za 4. Usporedi li ih se pak sa cijenama iz 2016., vidljiv je rast cijena stanova za 11 posto, odnosno kuća za 7 posto - kažu iz Njuškala.

Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1.883 eura i za 9 posto je viša u odnosu na prošlu godinu, a čak 16 posto u odnosu na 2016. Najveći rast je u Dubrovniku gdje su cijene stanova rasle za 20 posto u godinu dana te trenutno prosječna tražena cijena kvadrata stana u tom gradu iznosi 3.714 eura. Cijene stanova u Splitu rasle su za 12 posto u godinu dana, a čak 20 posto u dvije godine. Od većih gradova u Hrvatskoj jedino Karlovac i Slavonski brod ne bilježe rast cijena kvadrata stana, stoji u istraživanju.

Ministarstvo: 
Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja poručuju da im je neshvatljivo da ljudi koji se godinama bave posredovanjem u prodaji nekretnina isključivo ovu mjeru vide kao jedinog krivca za rast cijena nekretnina.

"Pritom, za razliku od ekonomskih stručnjaka, na uzimaju u obzir niz drugih čimbenika te samim time i porasta potražnje za nekretninama, posebice u urbanim središtima", kažu iz Ministarstva iz kojeg između ostalog poručuju i da većina građana koji se ovih dana prijavljuju za državne subvencije već od ranije ima potrebu za kupnjom stana ili kuće, ili pak planiraju graditi kuću. "Isto tako, od ranije imaju dogovorenu kupnju nekretnine, kao i cijenu", napominju.

Poručuju i da će se mladi moći javiti za subvencije svake godine do 2020. godine.

"Moramo podsjetiti da je ova mjera bila jednokratna pa shvaćajući potrebe mladih, išli smo mijenjati Zakon da bi našim građanima ponovo omogućili da se jave za subvencije. Osim toga, rok subvencioniranja produžili smo s četiri na pet godina, a za svako rođeno dijete subvencioniranje se produžuje za još dvije godine", objašnjavaju. 

One koji ovu mjeru kritiziraju u Ministarstvu nazivaju špekulantima, pa kažu da ju prema reakcijama nekoliko njih ne treba suditi.

Kažu da se u Zagrebu, ali i pojedinim dijelovima Hrvatske, posebice tamo gdje je snažno prisutna turistička djelatnost, bilježi i konstantan rast cijena nekretnina, ali prije svega zbog ponude i potražnje. 

"Dužni smo omogućiti im cijene kapitala i nekretnina niže od onih na tržištu, a to i radimo. Kada su cijene nekretnina više od onih u okruženju - onda se posebno moramo uključiti", navode u priopćenju, dodajući kako u konačnici  subvencije, ali i druge mjere stambene politike kao što su gradnja POS stanova imaju u paketu isključivo pozitivne efekte na sve sugrađane.

Kažu i kako je 2320 mladih prošle godine osiguralo svoj dom zahvaljujući subvencijama i da je u tim stanovima rođeno 250 djece.

Dosad je za subvencije na stambene kredite zaprimljeno 199 zahtjeva. Prema interesu građana koji su se dosad zanimali za subvencije, u Ministarstvu očekuju oko 2000 prijava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik