Mogu li se očekivati niže cene nekretnina zbog pada tražnje?

Bez autora
Dec 03 2023

Prodaja stanova u Srbiji je u proteklih godinu dana opala i nakon dvogodišnjeg dinamičnog rasta, nastala je stabilizacija i smirivanje na tržištu nepokretnosti. Ipak, cene stanova i dalje su visoke.

Izveštaj Republičkog geodetskog zavoda pokazuje da je u poslednja tri kvartala pao broj prodatih stanova. Iako je tražnja za stanovima smanjena, nije opala u meri u kojoj bi za posledicu imala drastičan pad cena, objašnjava Ivana Štrbac iz zavoda.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Dejan Molnar procenjuje da je pad prodaje nekretnina posledica visokih kamata na stambene kredite, pa je interesovanje kreditnih kupaca slabo.

Neki agenti za nekretnine procenjuju i da su se kupci koji kupuju za keš, i kojih je uvek više, istrošili, dok su, prema mišljenju profesora Molnara na pad tražnje uticale visoke cene nekretnina, koje investitori nisu spremni da snize.

A kada, osim pada tražnje, prema profesorovim rečima, bude i pada ponude – cene ne mrdaju.

Pojedini stručnjaci procenjuju da će cene kvadrata sledeće godine pasti od 5 do čak 20 odsto. Agentkinja za nekretnine Katarina Lazarević izjavila je za RTS da očekuje da će cene kvadrata u narednih šest meseci biti korigovane, ali da velikog pada cena nekretnina neće biti.

Izveštaji pojedinih portala koji se bave nekretninama, pokazuju da su cene kvadata pale neprimetno. Ni kupci nemaju utisak da su one pale, jer su, kako primećuju, cene stanova u oglasima i dalje nerealno visoke. Ipak, agenti tvrde da oglasi ne prikazuju realno stanje na tržištu, te postoji verovatnoća da se kupoprodajni ugovori ostvare po nižoj ceni od oglašene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik