Monako na svetskom vrhu po cenama elitnih stanova

Bez autora
Mar 28 2012

Monako je na svetskom vrhu po prosečnoj ceni kvadratnog metra elitnih stanova, sa 58.300 dolara u četvrtom kvartalu 2011. godine saznaje se iz podataka o indeksu PIRI (međunardni indeks cena elitnih stanova) londonskog konsultatnta za nekretnine "Knight Frank". Indeks je proračunat u okviru tradicionalnog "izveštaja o bogatstvu" koji sastavljaju "Knight Frank" i "Citi Private Bank".Na drugom mestu po ceni eliltnih nekretnina u svetu je bogato poluostrvo Kap-Fera, nedaleko od Nice, gde je potrebno izdvojiti 51.800 dolara za kvadrat.

Monako na svetskom vrhu po cenama elitnih stanovaMonako je na svetskom vrhu po prosečnoj ceni kvadratnog metra elitnih stanova, sa 58.300 dolara u četvrtom kvartalu 2011. godine saznaje se iz podataka o indeksu PIRI (međunardni indeks cena elitnih stanova) londonskog konsultatnta za nekretnine "Knight Frank".

Indeks je proračunat u okviru tradicionalnog "izveštaja o bogatstvu" koji sastavljaju "Knight Frank" i "Citi Private Bank", prenela je agencija RIA Novosti.

Na drugom mestu po ceni eliltnih nekretnina u svetu je bogato poluostrvo Kap-Fera, nedaleko od Nice, gde je potrebno izdvojiti 51.800 dolara za kvadrat. London je na trećoj poziciji sa 48.900 dolara po kvadratu, a Hongkong na četvrtoj sa 47.500 dolara.

Pariz je u rejtingu "Knight Frank" na 11. mestu sa cenom od 27.200 dolara za kvadratni metar elitne nekretnine, Moskva na 14. poziciji sa prosečnom cenom od 24.000 dolara, a njujorški Menhetn, gde je prosečna cena elitnog kvadrata 23.300 dolara smestio se na 17. mesto.

Po rastu cena eliltnih stanova u svetu prošle godine je prednjačila prestonica Kenije, Najrobi, gde je kvadrat poskupeo za 25 procenata. Na kenijskoj obali cene su lane porasle za 20 odsto, a u Majamiju za 19,1 odsto, saznaje londonska agencija za nekretnine.

Cena najluksuznijih stanova u Londonu je 2011. godine porasla za 12,1 odsto, u Rimu su cene elitnih stanova mirovale, dok su u Parizu opale za tri procenta.

U isto vreme prošle godine su najviše pojeftinili elitni stanovi u Bombaju, za 18,1 odsto.

Lider rejtinga po prosečnoj ceni kvadratnog metra elitnih stanova Monako, zajedno sa gradovima Mužen i regionom Dordon u Francuskoj, španskom Majorkom i italijanskim Milanom slede odmah posle Bombaja sa pojeftinjenjem od deset odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik