Mramor: Vlada Slovenije odustaje od uvođenja poreza na nekretnine

Bez autora
Jul 09 2015

Slovenska vlada razmišlja da odustane od uvođenja poreza na nekretnine koji bi u proračun donio 330 milijuna eura godišnje, i to zbog nesređenih evidencija o stanovima i zemljištima, potvrdio je ministar financija Dušan Mramor. Možda porez na nekretnine koji se trebao uvesti početkom 2017. u mandatu ove vlade uopće neće biti uveden, kazao je Mramor. On je potvrdio da je vladino povjerenstvo za provedbu zakona o porezu na nekretnine u svom zadnjem izvješću utvrdilo kako je baza podataka o nekretninama i njihovoj vrijednosti nesređena, zbog čega je i ustavni sud prije dvije godine suspendirao u parlamentu već potvrđeni zakon. Evidencija je loša i puna grešaka, a razlike u vrijednosti susjednih nekretnina u evidenciji iznose i do 300 posto, izjavio je predsjednik vladinog povjerenstva za porez na nekretnine Rajko Pirnat.

Slovenska vlada razmišlja da odustane od uvođenja poreza na nekretnine koji bi u proračun donio 330 milijuna eura godišnje, i to zbog nesređenih evidencija o stanovima i zemljištima, potvrdio je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" ministar financija Dušan Mramor.

"Možda porez na nekretnine koji se trebao uvesti početkom 2017. u mandatu ove vlade uopće neće biti uveden", kazao je Mramor.

On je potvrdio da je vladino povjerenstvo za provedbu zakona o porezu na nekretnine u svom zadnjem izvješću utvrdilo kako je baza podataka o nekretninama i njihovoj vrijednosti nesređena, zbog čega je i ustavni sud prije dvije godine suspendirao u parlamentu već potvrđeni zakon.

Evidencija je loša i puna grešaka, a razlike u vrijednosti susjednih nekretnina u evidenciji iznose i do 300 posto, izjavio je predsjednik vladinog povjerenstva za porez na nekretnine Rajko Pirnat.

Prvi pokušaji uvođenja poreza na nekretnine bili su 2006. godinu kad je vlada Janeza Janše pokrenula izradu nacionalne evidencije o nekretninama.

Nakon što je evidencija izrađena, prijedlog zakona o porezu na nekretnine prihvatila je vlada Boruta Pahora, a parlament je zakon potvrdio u mandatu vlade Alenke Bratušek.

No, zakon je "pao" na ustavnom sudu koji je u njemu otkrio niz pogrešaka pri načinu uutvrđivanja poreznih stopa za različite nekretnine, te u metodologiji utvrđivanja vrijednosti stanova i zemljišta.

Takvu situaciju naslijedila je Cerarova vlada koja je početak primjene "popravljenog" zakonskog prijedloga najprije s početka 2016. pomaknula na 2017. godinu, a sada razmišlja da od oporezivanja nekretnina odustane.

Tome pridonose njezina obećanja da porezne obveznike neće opterećivati novim nametima, te procjene da je i bez novog prihoda od poreza na nekretnine moguće proračunski deficit u slijedeće dvije godine držati na manje od 3 posto BDP-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik