Multifunkcionalni stadioni spas za sport

Bez autora
May 05 2010

U narednih desetak godina država Srbija, usled posledica svetske ekonomske krize, neće raspolagati finansijskim sredstvima za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih sportskih objekata tako da će biti prinuđena da traži strateškog partnera među privatnim investitorima za te projekte. Takođe, postavlja se pitanje, s obzirom na to da su naši sportski objekti, među njima i fudbalski stadioni, prilično stari, da li bi uopšte trebalo pokušavati da se osavremene ili je bolje rešenje izgradnja potpuno novih multifunkcionalnih objekata. Potrebno je uraditi procenu vrednosti stadiona i drugih sportskih objekata u Srbiji i potom sklopiti partnerstvo sa stranim i domaćim investitorima. Kako bi se investitori motivisali da uđu u te projekte, objašnjava Jakovac, potrebno je sačiniti takve ugovore koji bi zadovoljili i njihove poslovne interese.

Multifunkcionalni stadioni spas za sportU narednih desetak godina država Srbija, usled posledica svetske ekonomske krize, neće raspolagati finansijskim sredstvima za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih sportskih objekata tako da će biti prinuđena da traži strateškog partnera među privatnim investitorima za te projekte.

Takođe, postavlja se pitanje, s obzirom na to da su naši sportski objekti, među njima i fudbalski stadioni, prilično stari, da li bi uopšte trebalo pokušavati da se osavremene ili je bolje rešenje izgradnja potpuno novih multifunkcionalnih objekata - kaže za Danas Jovica Jakovac, generalni direktor Kolijers internešnel Srbija. Prema rečima našeg sagovornika, potrebno je uraditi procenu vrednosti stadiona i drugih sportskih objekata u Srbiji i potom sklopiti partnerstvo sa stranim i domaćim investitorima. Kako bi se investitori motivisali da uđu u te projekte, objašnjava Jakovac, potrebno je sačiniti takve ugovore koji bi zadovoljili i njihove poslovne interese.

- To znači da bi investitore trebalo obavezati da u određenom vremenskom roku izgrade sportske objekte. Kada ti objekti budu izgrađeni bili bi predati na korišćenje klubovima, gradu ili državi. Istovremeno, finansijerima bi trebalo da bude ustupljeno građevinsko zemljište koje se nalazi pored sportskih objekata. Na njemu bi bio izgrađen stambeni i poslovni prostor, a u okviru stadiona i sportskih centara mogli bi da niknu hoteli i drugi komercijalni sadržaji. U Srbiji već postoje dobre lokacije sa sportskim objektima kao što je, recimo, stadion Čair u Nišu, na kojima bi mogli da se izgrade savremeni multifunkcionalni objekti. Naravno, može se ići i na drugu opciju da se stadioni i sportske hale grade na periferiji kao što je to slučaj u mnogim zemljama Evrope. Primer je, recimo, stadion u Minhenu na kome igraju Bajern i Minhen 1860 koji se nalazi na periferiji grada - ističe Jakovac.

Naš sagovornik naglašava da bi Zakon o sportu trebalo da definiše kome će pripasti sportski objekti nakon izgradnje - klubovima, državi ili lokalnoj samoupravi. Ipak, Jakovac smatra da bi s obzirom na to da sledi i proces privatizacije sportskih klubova, novim vlasnicima najviše odgovaralo da uz klubove u svoj posed dobiju i sportska borilišta. Ta solucija bi bila daleko prihvatljivija za nove vlasnike nego da stadione i hale iznajmljuju od lokalne samouprave i države, objašnjava Jakovac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik