Na projektima u Sočiju radiće 5.000 radnika

Bez autora
Mar 11 2012

"Putevi Užice" su prošlog meseca potpisali u Sočiju ugovor o izgradnji olimpijskih zdanja u vrednosti od 265 miliona dolara i to je jedino srpsko preduzeće angažovano na tom poslu u Rusiji. To preduzeće treba da izgradi više od 10 objekata za smeštaj sportista i novinara, među kojima su i hoteli sa pet i četiri zvezdice, a ukupna vrednost svih dobijenih poslova u Sočiju je oko 750 miliona dolara. Poslednji ugovor je za gradnju kompleksa Olimpijski univerzitet od 92.000 kvadrata, a tu se već izvode radovi na betonskoj konstrukciji, na osnovu prethodnog ugovora. Prvi put ovo preduzeće je dobilo veliki posao po sistemu “ključ u ruke”, a rok od 14 meseci je kratak, ali na osnovu iskustva i referenci koje ima preduzeće u Sočiju, investitori veruju da će radovi biti završeni na vreme. U Srbiji postoji veliko intresovanje za rad u Sočiju, jer se plata građevinskih radnika kreće između 1.200 i oko 2.000 evra. Trenutno je u Sočiju 3.000 zaposlenih, od čega je 35 posto iz Srbije ili oko 1.000 radnika, između 10 i 15 posto su Rusi, a ostalo su Moldavci, Tadžikistanci, Uzbekistanci.

Građevinci iz Srbije u Sočiju"Putevi Užice" su prošlog meseca potpisali u Sočiju ugovor o izgradnji olimpijskih zdanja u vrednosti od 265 miliona dolara i to je jedino srpsko preduzeće angažovano na tom poslu u Rusiji.

To preduzeće treba da izgradi više od 10 objekata za smeštaj sportista i novinara, među kojima su i hoteli sa pet i četiri zvezdice, a ukupna vrednost svih dobijenih poslova u Sočiju je oko 750 miliona dolara. Poslednji ugovor je za gradnju kompleksa Olimpijski univerzitet od 92.000 kvadrata, a tu se već izvode radovi na betonskoj konstrukciji, na osnovu prethodnog ugovora. Prvi put ovo preduzeće je dobilo veliki posao po sistemu “ključ u ruke”, a rok od 14 meseci je kratak, ali na osnovu iskustva i referenci koje ima preduzeće u Sočiju, investitori veruju da će radovi biti završeni na vreme.

U Srbiji postoji veliko intresovanje za rad u Sočiju, jer se plata građevinskih radnika kreće između 1.200 i oko 2.000 evra. Trenutno je u Sočiju 3.000 zaposlenih, od čega je 35 posto iz Srbije ili oko 1.000 radnika, između 10 i 15 posto su Rusi, a ostalo su Moldavci, Tadžikistanci, Uzbekistanci. Na projektima u Sočiju glavni su ljudi iz Srbije, ceo menadžment i važni majstori.

U prethodnih dvadesetak dana za izgradnju Olimpijskog univeziteta prijavilo se više od 700 radnika, a u petak je u Soči otputovala i prva grupa radnika. Grupa od 125 građevinskih radnika "Puteva Užice" otputovala je čarter letom iz Beograda za Soči, crnomorski turistički centar u Rusiji, gde će graditi objekte za zimsku Olimpijadu 2014.

Na poslovima u Sočiju plata se kreće od sedam dolara po satu za radnike sa najmanjim stepenom stručnosti, plus tri obroka, smeštaj i avio karta, a radnicima su, takođe, plaćeni porezi i doprinosi, kao da su zaposleni u Srbiji.

"Putevi Užice" planiraju na svim projektima u Sočiju da angažuju ukupno oko 5.000 radnika. Ovo preduzeće ima problem da nađe dobre majstore. Na srpskom tržištu, kako kažu u ovom preduzeću, nije lako naći 500 dobrih majstora, tesara, armirača, keramičara, fasadera, molera, zidara, a posao dobijaju samo najboljih. Svaki radnik se testira probnim radom na gradilištima "Puteva Užice" po Srbiji, koje traje do 30 dana, nakon čega se određuju njegove sposobnosti, da li će ili šta raditi u Sočiju.

Investitor projekta za izgradnju Olimpijskog univerziteta je ruska finansijska grupacija "Interos", a podizvođač je preduzeće "Jedinstvo" iz Užica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik