Na zagušenom tržištu nudi se još 8700 stanova

Bez autora
Oct 04 2011

Masa neprodanih stanova na tržištu, nesigurnost zaposlenja i spori izlazak iz recesije potjerali su investitore iz građevinskog sektora. Najprofitabilniji dio građevine, stanogradnja, koja je nekoć privlačila brojne špekulante, danas je na niskoj razini, o čemu svjedoče i svježi podaci Državnoga zavoda za statistiku, po kojima je lani broj završenih četvornih metara u zgradama pao za 14 posto, na ukupno 3,3 milijuna kvadrata. Pad nije iznenađenje ako se zna da je situacija na tržištu nekretnina poprilično mučna u posljednje dvije godine. Ulaskom u krizu kupci su jednostavno prestali kupovati, pa se stvorio stambeni fond koji guši tržište i zatvara prostor novim projektima. Ako se detaljno pogleda statistika istina je da je izgrađeno gotovo 7500 zgrada, ali je među njima 4300 onih koje imaju najviše tri stana, pa je zapravo riječ o gradnji obiteljskih kuća. U cijeloj godini završeno je tek tisuću zgrada s više stanova, koje su na tržište donijele novih 8750 stambenih jedinica.

Na zagušenom tržištu nudi se još 8700 stanovaMasa neprodanih stanova na tržištu, nesigurnost zaposlenja i spori izlazak iz recesije potjerali su investitore iz građevinskog sektora.

Najprofitabilniji dio građevine, stanogradnja, koja je nekoć privlačila brojne špekulante, danas je na niskoj razini, o čemu svjedoče i svježi podaci Državnoga zavoda za statistiku, po kojima je lani broj završenih četvornih metara u zgradama pao za 14 posto, na ukupno 3,3 milijuna kvadrata. Pad nije iznenađenje ako se zna da je situacija na tržištu nekretnina poprilično mučna u posljednje dvije godine.

Ulaskom u krizu kupci su jednostavno prestali kupovati, pa se stvorio stambeni fond koji guši tržište i zatvara prostor novim projektima. Ako se detaljno pogleda statistika istina je da je izgrađeno gotovo 7500 zgrada, ali je među njima 4300 onih koje imaju najviše tri stana, pa je zapravo riječ o gradnji obiteljskih kuća. U cijeloj godini završeno je tek tisuću zgrada s više stanova, koje su na tržište donijele novih 8750 stambenih jedinica. Zagreb je dobio novih 852.000 kvadrata što će dodatno zagušiti tržište na kojem je prema procjenama između 8000 i 10.000 neprodanih stanova.

Subvencionirana kupnja stanova donekle je potaknula tržište, ali kad se iscrpila kvota, ponovo je zavladalo zatišje. Prema posljednjem izvješću Agencije za pravni promet i upravljanje nekretninama (APN), do kraja ciklusa subvencioniranja kredita, koji je potaknula država, predano je 1506 zahtjeva, od kojih su 1454 odobrena, 36 ih je odbijeno, a 16 podnositelja je odustalo. Iako su cijene pale za 25 i više posto, neke lokacije jednostavno ne mogu privući kupce, a neatraktivni stanovi postaju problem za banke, čijim su novcem financirani neuspješni projekti. Prema mišljenju stručnjaka, neki stanovi nikad neće naći vlasnika, pa će banke morati početi raditi na otpisima. Otpisi ulaganja vezanih uz stanogradnju već se rade, ali tako da se 'ispuhuje balon kontrolirajući istodobno da ne pukne', slikovito je opisao Dražen Nikolić iz Raiffeisen Consultinga za Vjesnik.

»Stanovi iz otpisa se masovno ne oglašavaju, a trend je da se cijena dogovara individualno«, objasnio je Nikolić proces koji traje već nekoliko mjeseci. Iako su mnogim potencijalnim kupcima stanovi iz 'otpisa' vrlo interesantni, takvih je iznimno malo.

S druge strane, novim stanovima konkuriraju uz neprodane kvadrate sa sniženim cijenama, još jeftiniji stanovi iz ovršnih postupaka. Hrvati su zapravo vrlo uredni platiše stambenih kredita, pa je tek 6,4 posto kredita označeno kao problematično. Vrijednost tih kredita kreće se, prema procjenama Hrvatske narodne banke, oko četiri milijarde kuna, ali tek je mali broj stanova oduzet u sklopu ovršnog postupka. Ponuđeni stanovi oglašavaju se na stranicama Hrvatske gospodarske komore, a kupuju se po 66 posto ili trećinu procijenjene tržišne vrijednosti nekretnine. Za te se stanove može dobiti financijska podrška banke, ali je nužno priložiti određeni dio u gotovini kako bi se natjecalo u postupku licitacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik