Nakon prodaje objekata u Bernu i Njujorku BiH dobila 15,5 miliona KM

Bez autora
Sep 20 2021

Zajednički komitet za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ započeo je postupak zajedničke prodaje objekata ambasade i rezidencije u Bernu i Stalne misiju pri UN u Njujorku, a po okončanju svih potrebnih procedura BiH će biti uplaćeno oko 15,5 miliona KM.

To je u skladu sa pripadajućim procentom definisanim Sporazumom o pitanjima sukcesije, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Sredstva stečena po osnovu zajedničke prodaje će, putem projekata posebnih namjena, biti usmjerena na kupovinu objekata za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH na lokacijama gdje Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara izdvaja znatan novac za troškove zakupa i nema imovinu u svom vlasništvu, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da je potpisivanjem Rezolucije za BiH, ali i za ostale zemlje nasljednice, riješeno vrlo značajno pitanje podjele velikih kompleksa bivše SFRJ u Braziliji i Nju Delhiju.

Prema procjenama iz dodatka Aneksa "B", BiH je u skladu sa pripadajućim procentom od 15 odsto dobila imovinu u Brazilu i Indiji ukupne vrijednosti 2,58 miliona KM, i to kuću u Braziliji sa zemljištem od 4.300 metara kvadratnih i dio objekta ambasade u Nju Delhiju od 500 metara kvadratnih sa zemljištem od 3.400 metara kvadratnih.

Kada je riječ o daljoj fizičkoj raspodjeli, ovlašteni predstavnici su donijeli odluke o podjeli preostalih objekata u regionima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Latinske Amerike i Kariba, a BiH je dobila nekretninu u Urugvaju i 10 odsto participacije u imovini u Boliviji.

Sastanak Zajedničkog komiteta ovlaštenih predstavnika zemalja sukcesora za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, a u okviru kojeg je BiH preuzela predsjedavanje Aneksom "B" Sporazuma o pitanjima sukcesije, održan je prošle sedmice u Sarajevu.

Na sastanku su učestvovali ovlašteni predstavnici država nasljednica - Petar Uzorinac za Hrvatsku, Slavica Jelača za Srbiju, Borčo Damjanov za Sjevernu Makedoniju i Jožef Drofenik za Sloveniju.

Delegaciju Ministarstva inostranih poslova predvodio je vršilac dužnosti sekretara Ministarstva i ovlašteni predstavnik za sprovođenje Aneksa "B" Sporazuma o pitanjima sukcesije Bakir Sadović.

Naredni sastanak Zajedničkog komiteta planiran je u prvoj polovini naredne godine u Zagrebu i na njemu će kao najznačajnije biti razmatrano pitanje raspodjele kompleksa bivše SFRJ u Moskvi, u kojem do postizanja usaglašenog dogovora sve zemlje sukcesori učestvuju u fizičkoj podjeli, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik