Naše geodete prave katastar u Kini

Bez autora
Oct 24 2011

Predstavnici Republičkog geodetskog zavoda najverovatnije će sa kolegama iz Švedske sređivati i modernizovati zemljišnu administraciju u Kini. Kolika je vrednost posla i da li će naše geodete raditi na masovnoj proceni nepokretnosti, uvođenju digitalnog arhiva, nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka, orto-foto snimaka, katastarskih digitalnih planova ili registra kućnih brojeva u toj zemlji, biće dogovoreno ove nedelje na sastanku u Kini. Ulaznica za ovaj posao bio je jedinstven katastar nepokretnosti, čijim osnivanjem se Srbija probila među vodeće zemlje u Evropi i svetu po pitanju modernog i kvalitetnog vođenja svojinske evidencije i zemljišne administracije. Srbija će krajem godine, kada bude osnovan katastar nepokretnosti, imati savremenu svojinsku evidenciju kakvu tek uvode Nemačka, Italija i druge evropske zemlje. Model organizacije koji je razvijen, podrazumeva pružanje brze, efikasne, pouzdane, tačne i proverene informacije.

Naše geodete prave katastar u KiniPredstavnici Republičkog geodetskog zavoda najverovatnije će sa kolegama iz Švedske sređivati i modernizovati zemljišnu administraciju u Kini.

Kolika je vrednost posla i da li će naše geodete raditi na masovnoj proceni nepokretnosti, uvođenju digitalnog arhiva, nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka, orto-foto snimaka, katastarskih digitalnih planova ili registra kućnih brojeva u toj zemlji, biće dogovoreno ove nedelje na sastanku u Kini.

Ulaznica za ovaj posao, prema rečima Nenada Tesle, direktora RGZ-a, bio je jedinstven katastar nepokretnosti, čijim osnivanjem se Srbija probila među vodeće zemlje u Evropi i svetu po pitanju modernog i kvalitetnog vođenja svojinske evidencije i zemljišne administracije.

„Srbija će krajem godine, kada bude osnovan katastar nepokretnosti, imati savremenu svojinsku evidenciju kakvu tek uvode Nemačka, Italija i druge evropske zemlje. Model organizacije koji smo razvili, podrazumeva pružanje brze, efikasne, pouzdane, tačne i proverene informacije” navodi Tesla.

Svetska banka je u osnivanje katastra nepokretnosti investirala 30 miliona dolara, ali je i ponudila dodatnih 60 miliona dolara za dalji razvoj, budući da je ovaj projekat u Srbiji ocenila kao najbolji u Evropi, Centralnoj Aziji i svrstava ga u tri najuspešnija u svetu, u ovoj oblasti.

Gevin Adlington, glavni administrator zemljišnih projekata Svetske banke u filmu o Republičkom geodetskom zavodu, rekao je da je ta institucija 2003. godine, u vreme kada su ugovarali kredit, bila zastarela sa prašnjavom i starom opremom.

„Za ovih osam godina transformisali su se u modernu i efikasnu organizaciju. Praktično su završili katastar nepokretnosti i postali dobar servis srpskog društva”, naveo je Adlington.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda precizira da je katastar nepokretnosti osnovan za 96,3 odsto katastarskih opština. On ne poriče da je ovaj posao mogao da bude okončan i ranije, ali glavni razlog je kašnjenje zemljišno-knjižnih sudova sa dostavljanjem zemljišnih knjiga, što je znalo da potraje i po godinu dana, kao i veliko neslaganje podataka katastra zemljišta, zemljišnih knjiga i situacije na terenu, na lokalitetu nekadašnjih velikih industrijskih kompleksa.

Osim toga evidencija je bila toliko neuredna da se u mnogim slučajevima podaci iz realnog života nisu podudarali sa onim zavedenim u knjigama. Zato su i građani pozivani da dostavljaju kupoprodajne ugovore, potvrdu o plaćenom porezu, građevinske i upotrebne dozvole kako bi se utvrdile tačne činjenice.

Tesla kaže da je spajanjem podataka iz katastra zemljišta i zemljišnih knjiga Srbija prvi put dobila svojinsku evidenciju na jednom mestu u jednom državnom organu u digitalnom obliku.

„To znači da će građanin putem interneta imati uvid u svoje podatke. A ako neko želi da kupi nepokretnost moći će da proveri činjenično stanje i kakvih je sve promena bilo” navodi Tesla.

Na pojedine kritike građana i privrede da se na list nepokretnosti ili kopiju plana čeka po nekoliko meseci, a upis hipoteke i do godinu dana, on odgovara da je to deo prošlosti. Naš sagovornik tvrdi da se dokumenta dobijaju brzinom štampanja štampača, ukoliko za teritoriju na kojoj se nalazi tražena parcela postoje digitalni katastarski planovi i osnovan katastar nepokretnosti.

„Upis hipoteke zavisi od slučaja do slučaja. Ako je predmet sporan, u smislu da je neko došao da upiše nepokretnost, a da nije završena ostavinska rasprava ništa ne možemo da učinimo. Znamo da nismo idealni, ali nam je i te kako poznato kako treba da postupimo, jer smo jedini garant pravne sigurnosti u državi. Ne možemo da dozvolimo da bilo ko dobije svojinu koja mu ne pripada”, objašnjava Tesla.

Građani, kaže on, dolaze da upišu stan, a država ne zna da ta zgrada uopšte postoji. Procedura je samim tim duža, jer zgrada mora da se geodetski snimi, kartira na planu, proveri da li je planirana uopšte gradnja, da li postoji građevinska i upotrebna dozvola.

„Svesni smo određenih slabosti, nedostatka stručnog kadra i poslovnog prostora u određenim sredinama. Da bi besprekorno funkcionisali potrebno je zaposliti bar još 400 stručnjaka i obezbediti dodatne kancelarije”, objašnjava naš sagovornik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik