Nastavlja se stabilzacija cena na tržištu nekretnina

Bez autora
Jan 17 2024

U Srbiji se u 2024. očekuje dalja stabilizacija cena na tržištu nekretnina uz moguć blagi pad njihove vrednosti, kažu u agencijama za nekretnine.

Iako se smanjuje broj kreditnih kupaca, to nije uticalo na pad cena stanova koje se i dalje drže na visokom nivou, a stručnjaci za nekretnine to objašnjavaju činjenicom da su kreditni kupci i pre finansijske krize činili tek 30 odsto domaćeg tržišta nepokretnosti.

Građani Srbije višak novca najčešće ulažu u nekretnine, a u ovoj godini nastaviće se stabilizacija cena na tom tržištu, kaže direktor Art nekretnina Uroš Jovanović. Napominje da veći deo domaćeg tržišta nekretnina čine keš kupci. Prema njegovim rečima, po novim kamatnim stopama koje su fiksirane do kraja ove godine godine trenutnoje je povoljnijakupovina u odnosu na izdavanje nekretnina.

Jovanović je naveo u da je prošle godine zabeležen pad tražnje nekretnina i da je obavljeno 30 odsto manje transakcija u odnosu na 2022. Kako kaže, cene izdavanja stanova takođe su se stabilizovale u odnosu na kraj 2022. godine, kada su bile na vrhuncu.

Tržište zakupa doživelo je eksploziju sa početkom rata u Ukrajini i velikim prilivom ljudi iz Rusije i Ukrajine, kada su se cene najma u kratkom periodu duplirale. Ipak, tokom prošle godine došlo je do stagnacije i pada cena zakupa stanova, a stručnjaci za nekretnine prognoziraju da će se taj trend nastaviti i u narednom periodu. Sa druge strane, raste tražnja za poslovnim prostorom, i to najviše u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik