Navala kupaca na dubrovačke kvadrate od 15.000 eura

Bez autora
Jul 21 2011

Globalnoj krizi unatoč te padu kupovne moći i zanimanja za nova ulaganja, cijene nekretnina u Hrvatskoj nisu znatnije padale posljednjih godina. U ovom trenutku prosječna cijena metra četvornog vikendice i apartmana na Jadranu iznosi 1976 eura, što je za nekoliko posto više u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Najskuplje vikendice i apartmani su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je prosječna cijena 2186 eura za kvadrat te u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja drži 2297 eura po metru četvornom. Cijena kvadrata kuće na moru iznosi 1550 eura za metar četvorni, a najskuplji kvadrati kuća su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Na krajnjem jugu Hrvatske, naime, prosječna tražena cijena kuće je 2087 eura za metar četvorni. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je prosječna cijena 1857 eura.

Navala kupaca na dubrovačke kvadrate od 15.000 euraGlobalnoj krizi unatoč te padu kupovne moći i zanimanja za nova ulaganja, cijene nekretnina u Hrvatskoj nisu znatnije padale posljednjih godina.

U ovom trenutku prosječna cijena metra četvornog vikendice i apartmana na Jadranu iznosi 1976 eura, što je za nekoliko posto više u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Najskuplje vikendice i apartmani su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je prosječna cijena 2186 eura za kvadrat te u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja drži 2297 eura po metru četvornom. Cijena kvadrata kuće na moru iznosi 1550 eura za metar četvorni, a najskuplji kvadrati kuća su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Na krajnjem jugu Hrvatske, naime, prosječna tražena cijena kuće je 2087 eura za metar četvorni. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je prosječna cijena 1857 eura.

Dubrovnik je uvjerljivo najskuplji grad u Hrvatskoj kad je riječ o nekretninama. Primjerice, kuće u četvrti Sveti Jakov s pogledom na dubrovačke zidine kreću se od 5 do 15 milijuna eura. Cijene na Stradunu variraju od 10.000 do 15.000 eura po metru četvornom, no trenutačno je jako malo nekretnina na tržištu. Elitnije i skuplje od razvikanog Straduna su Lozice, naselje tri kilometra udaljeno od Dubrovnika.

Cijene stanova na splitskim Bačvicama i Mejama kreću se oko 3500 eura po metru četvornom.

»Zanimanja za kupnju elitnih nekretnina još ima. Najčešći su kupci stranci. No, skupo se prodaje isključivo ono što vrijedi taj novac. Takve se nekretnine obično prodaju kada cijena dođe do neke 'razumne' razine, no i onda su te cijene prenapuhane. Nekretnine na dobrim lokacijama u Dubrovniku i Hvaru, primjerice, i dalje se prodaju, iako se i kod stranih kupaca osjetio utjecaj recesije. Promet je znatno pao u odnosu na onaj koji smo imali od 2007. do 2009.«, kaže Ana Živković iz agencije za promet nekretninama Kastel Zagreb, koja svoju poslovnicu ima i u Splitu.

Trgovci nekretninama upozoravaju da je, osim globalne krize, na smanjenu prodaju elitnih nekretnina na Jadranu utjecala i činjenica što su najatraktivnije kuće i vile već prodane. I dalje su najtraženije nekretnine na Hvaru, Braču i Visu, dok je potražnja za nekretninama na otocima srednje Dalmacije pala. Što se tiče kupaca, one najskuplje nekretnine u većini slučajeva kupuju stranci, dok su Hrvati nešto skromniji, pa se odlučuju za nekretnine do 100.000 eura, ako je u pitanju apartman, odnosno maksimalno do nekih 150.000 eura, ako je riječ o kući. Općenito, u Hrvatskoj se najčešće prodaju nekretnine koje vrijede do 100.000 eura. Tu cijenu uvjetuje mahom kreditna sposobnost kupaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik