Neboder u Abu Dabiju oborio rekord krivog tornja u Pizi

Bez autora
Jun 07 2010

Jedan neboder u Abu Dabiju ubeležen je u Ginisovu knjigu rekorda kao najviše iskrivljena građevina na svetu, čime je preuzeo mesto krivog tornja u Pizi, u Italiji. Kula "Kapital gejt" koja je u sastavu izložbenog kompleksa u Abu Dabiju, visoka je 160 metara i ima 35 spratova.Za razliku od graditelja tornja u Pizi, arhitekti koji su projektovali "Kapital gejt" smišljeno su odlučili da se građevina počev od 12. sprata naginje ustranu. Stručnjaci Ginisove knjige rekorda zvanično su uvrstili "Kapital gejt" kao najviše iskrivljenu krađevinu na svetu sa nagibom od 18 stepeni, što je četiri puta više od tornja u Pizi.

Neboder u Abu Dabiju oborio rekord krivog tornja u PiziJedan neboder u Abu Dabiju ubeležen je u Ginisovu knjigu rekorda kao najviše iskrivljena građevina na svetu, čime je preuzeo mesto krivog tornja u Pizi, u Italiji, piše u nedelju štampa Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Kula "Kapital gejt" koja je u sastavu izložbenog kompleksa u Abu Dabiju, visoka je 160 metara i ima 35 spratova. Za razliku od graditelja tornja u Pizi, arhitekti koji su projektovali "Kapital gejt" smišljeno su odlučili da se građevina počev od 12. sprata naginje ustranu.

Stručnjaci Ginisove knjige rekorda zvanično su uvrstili "Kapital gejt" kao najviše iskrivljenu krađevinu na svetu sa nagibom od 18 stepeni, što je četiri puta više od tornja u Pizi. Emiratski neboder koji će biti završen krajem ove godine, sastojaće se od hotela sa pet zvezdica i kancelarijskog prostora. U ekonomskoj prestonici UAE, Dubaiju, nalazi se najviša zgrada na svetu, zdanje "Burdž Kalifa" inaugurisano u januaru, koje ima 200 spratova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik