Nedostatak posla donio otpuštanja

Bez autora
Jan 04 2012

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u Republici Srpskoj za 11 mjeseci prošle godine, u odnosu na isti period 2010. godine manja je za tri odsto. Vrijednost izvršenih radova u novembru prošle godine u odnosu na prosječnu vrijednost izvršenih radova u 2010. godini veća je za 28,8 odsto, dok je u odnosu na oktobar 2011. veća za 3,3 odsto. U odnosu na novembar 2010. godine, vrijednost radova manja je za 9,8 odsto. Kraj godine nešto je nepovoljniji nego prvo polugodište 2011. godine. U prvom polugodištu vrijednost radova bila je veća za 12 odsto u odnosu na isti period 2010. Pad u građevinarstvu praktično se nastavlja još od 2009. godine kada je iznosio osam odsto, 2010. je bio 22 odsto, a 2011. vjerovatno će biti veći za tri do pet odsto u odnosu na 2010. Teško je procijeniti kakva će biti ova godina.

Nedostatak posla donio otpuštanjaVrijednost izvršenih građevinskih radova u Republici Srpskoj za 11 mjeseci prošle godine, u odnosu na isti period 2010. godine manja je za tri odsto, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Vrijednost izvršenih radova u novembru prošle godine u odnosu na prosječnu vrijednost izvršenih radova u 2010. godini veća je za 28,8 odsto, dok je u odnosu na oktobar 2011. veća za 3,3 odsto.

- U odnosu na novembar 2010. godine, vrijednost radova manja je za 9,8 odsto - pokazuju podaci Zavoda.

Predsjednik Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Stanko Ivaštanin kaže da je kraj godine nešto nepovoljniji nego prvo polugodište 2011. godine.

- U prvom polugodištu vrijednost radova bila je veća za 12 odsto u odnosu na isti period 2010. Pad u građevinarstvu praktično se nastavlja još od 2009. godine kada je iznosio osam odsto, 2010. je bio 22 odsto, a 2011. vjerovatno će biti veći za tri do pet odsto u odnosu na 2010. - istakao je Ivaštanin.

Prema njegovim riječima, teško je procijeniti kakva će biti ova godina.

- Nadamo se da će se trend pada zaustaviti, ali to zavisi od mnogo faktora, prvenstveno od ulaganja u velike infrastrukturne projekte - naglasio je Ivaštanin.

Trend pada vrijednosti izvršenih građevinskih radova pratio je i pad broja zaposlenih u ovom sektoru pa je tako broj radnika na gradilištima u novembru 2011. godine u odnosu na prethodni mjesec bio manji za 2,7 odsto.

- U odnosu na prosječan broj radnika u 2010. godini broj zaposlenih u građevinarstvu manji je za 6,7 odsto, dok je u odnosu na novembar 2010. godine manji za 13 odsto - ističe se u izvještaju Zavoda.

Prosječna neto plata u prvih 11 mjeseci 2011. godine u ovom sektoru iznosila je 588 maraka.

Da je stanje u građevinskom sektoru Srpske alarmantno najbolje pokazuju podaci Saveza sindikata RS prema kojima oko polovine zaposlenih u ovom sektoru na zarađeni novac čeka i po osam mjeseci.

Predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS Mile Ribić ističe da je stanje u građevinarstvu bilo loše i prije krize, a da je sada daleko gore.

- Plate u građevinarstvu su skoro 30 odsto ispod republičkog prosjeka. Kriza je i te kako ostavila traga, a najviše se reflektuje kroz povećano kašnjenje u isplatama plata i znatan broj radnika koji je ostao bez posla - naglasio je Ribić i dodao da je bez posla ostalo najviše radnika koji su bili angažovani na određeno vrijeme.

Građevinski materijal

Ivaštanin kaže da pad u građevinarstvu proporcionalno prati i pad u industriji građevinskog materijala.

- Kako se kreće vrijednost radova u građevinarstvu, tako se kreće i utrošak materijala, tako da je i tu sigurno došlo do pada - naglasio je Ivaštanin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik