Neimari stali na zelenu granu

Bez autora
Nov 07 2015

Ovogodišnja građevinska sezona obilovala je sunčanim danima, što je pogodovalo neimarima u Srpskoj, koji su tokom prvih devet mjeseci povećali obim radova za 3,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Time je nastavljen pozitivan trend iz prošle godine u kojoj je vrijednost građevinskih radova u RS porasla 7,4 odsto, što je bio prvi vidljiv znak oporavka ovog sektora od izbijanja svjetske ekonomske krize 2009. godine. Pozitivan trend nastavljen je i u prvoj polovini ove godine u kojoj je zabilježen rast aktivnosti u građevinarstvu od 8,6 odsto, ali su ih, ipak, usporili vreli ljetni mjeseci, što je snizilo stopu rasta na kraju septembra. Rast građevinskih aktivnosti u prva tri ovogodišnja kvartala u oblasti viskokogradnje od 20,7 odsto eliminisao je negativan učinak u sektoru niskogradnje, gdje je vrijednost obavljenih radova smanjena za 5,1 odsto na godišnjem nivou.

Ovogodišnja građevinska sezona obilovala je sunčanim danima, što je pogodovalo neimarima u Srpskoj, koji su tokom prvih devet mjeseci povećali obim radova za 3,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Time je nastavljen pozitivan trend iz prošle godine u kojoj je vrijednost građevinskih radova u RS porasla 7,4 odsto, što je bio prvi vidljiv znak oporavka ovog sektora od izbijanja svjetske ekonomske krize 2009. godine. Pozitivan trend nastavljen je i u prvoj polovini ove godine u kojoj je zabilježen rast aktivnosti u građevinarstvu od 8,6 odsto, ali su ih, ipak, usporili vreli ljetni mjeseci, što je snizilo stopu rasta na kraju septembra.

Rast građevinskih aktivnosti u prva tri ovogodišnja kvartala u oblasti viskokogradnje od 20,7 odsto eliminisao je negativan učinak u sektoru niskogradnje, gdje je vrijednost obavljenih radova smanjena za 5,1 odsto na godišnjem nivou.

Odličnim rezultatima u oblasti visokogradnje u kojoj je obavljeno 33,4 odsto radova u građevinarstvu RS najviše su doprinijeli oživljavanje stanogradnje i izgradnja velikih objekata poput termoelektrane "Stanari" i studentskih domova te rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci.

Sekretar Udruženja građevinarstva pri Privrednoj komori RS Mile Petrović kaže da je oporavak građevinskog sektora i te kako značajan pokazatelj za cjelokupnu privredu Srpske, jer je riječ o privrednoj grani koja pokreće razvoj.

- Građevinci su se izborili sa prošlogodišnjim problemima poput poplava i primjene novog Zakona o uređenju prostora i građenju koja je dovela skoro do potpune blokade izdavanja građevinskih dozvola - kaže Petrović.

Prema njegovim riječima, na pad učinka u niskogradnji direktan uticaj su imale ekonomska kriza i prirodne nepogode koji su smanjili obim radova i vrijednost izgrađenih puteva, vodovoda i kanalizacionih sistema na lokalnom nivou.

- Ipak, ne treba donositi preuranjene zaključke o padu, jer su još u toku izgradnja autoputa Banjaluka - Doboj i još neki projekti u oblasti niskogradnje. Očekuje se da će radovi na dionici autoputa od Prnjavora do Doboja u dobroj mjeri nadoknaditi smanjen nivo investicija, čime bi i niskogradnja trebalo da dostigne učinak iz prethodnih godina - zaključuje Petrović.

Utrošeni radni sati

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je na izgradnju objekata u visokogradnji utrošeno 48,3 odsto, dok se na oblast niskogradnje odnosi 51,7 odsto radnih sati. Na novogradnju je potrošeno 50,9 odsto, dok se na oblast rekonstrukcije, popravke i održavanja objekata odnosi 49,1 odsto ukupnih radnih sati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik