Neizmirene obaveze za porez na nepokretnosti iznose 32,8 miliona KM: Svi dugovi biće prinudno naplaćeni

Bez autora
Oct 14 2021

Iako naplata prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti u Srpskoj posljednjih godina ima trend rasta, dug građana koji nisu izmirili obaveze od 2012. godine dostigao je 32,8 miliona KM.

Iz Poreske uprave RS su za “Glas” istakli da je za sve dospjele obaveze za porez na nepokretnosti pokrenut postupak prinudne naplate.

- Naplata ovih prihoda raste posljednjih godina pa je tako u prvih devet mjeseci ove godine po osnovu poreza na nepokretnosti naplaćen 21 milion maraka, što je više za 28 odsto ili 4,6 miliona nego u istom periodu prošle godine, kada je naplata iznosila 16,4 miliona - naveli su u Poreskoj upravi.

Kako ističu, neplaćena potraživanja po osnovu poreza na nepokretnosti za obaveze iz ove godine na kraju septembra su iznosila 1,7 miliona.

Dodali su da najveći dug za porez na nepokretnosti u ovoj godini imaju obveznici čija se imovina nalazi u Bijeljini i Gradišci.

- Bitno je istaći da je rok za plaćanje druge rate poreza na nepokretnosti za 2021. godinu tek istekao i da poreski obveznici svakodnevno izmiruju svoje obaveze - kazali su u Poreskoj upravi.

Predsjednik Saveza opština i gradova i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić kazao je da je prihod od poreza na nepokretnosti izvorni prihod lokalne zajednice, te da su očekivanja bila da će ti prihodi godinama rasti.

- Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi dozvolio je da gradovi koji nemaju u svom sastavu opštine imaju mogućnost da formiraju vlastite centre za naplatu poreza na nepokretnosti, ali to do sada niko nije uradio. Rješenje za smanjenje iznosa neplaćenog poreza jeste širenje obuhvata, ubrzavanje naplate kroz postupke izvršenja, a potrebno je razmišljati i o tome da naplata bude realizovana putem opštinskih i gradskih uprava - smatra Ćosić.

On kaže i da je stopu poreza potrebno definisati prema zonama gradskog građevinskog zemljišta.

- Ne može biti ista stopa za stanovnike koji žive u samom centru grada i one koji žive u trećoj ili četvrtoj zoni - ističe Ćosić.

I gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić smatra da bi naplata poreza na nepokretnosti trebalo da bude u nadležnosti lokalnih uprava.

- Insistirao sam da dobijemo softver kako bismo mogli da povećamo zahvat naplate i radimo na smanjenju stope poreza. Grad bi tada imao više prihoda jer bi građani plaćali manje, ali bi svi plaćali - tvrdi Adžić.

Poziv

Iz Poreske uprave RS pozvali su građane koji još nisu prijavili nepokretnu imovinu da to učine odmah, jer će neprijavljene nepokretnosti koje identifikuje Poreska uprava biti prijavljene po službenoj dužnosti.

- Vlasnicima će u tom slučaju biti uručeni poreski računi sa obračunatim kamatama i novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 1.500 KM za fizička lica, te od 1.000 do 3.000 maraka za pravna lica po neprijavljenoj nepokretnosti - kazali su u Poreskoj upravi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik