Nekretnine nešto skuplje

Bez autora
Aug 06 2010

Cijena kvadratnog metra stambenog prostora u Podgorici porasla je na kraju juna šest odsto u odnosu na prvi kvartal, na 1,19 hiljada eura. To je prvi rast cijena nekretnina od kraja 2007. godine, kada je metar kvadratni stambenog prostora u Podgorici prosječno koštao 1,69 hiljada eura. Poskupio je kvadratni metar kuće, 5,75 odsto na oko 1,1 hiljadu eura, a stana 3,1 odsto na 1,24 hiljade eura. Stanovi su poskupili u zonama Podgorica 1 i 2, dok su cijene u zoni 3 stagnirale. Cijena u prvoj zoni iznosi 1,38 hiljada eura, što je 10,3 odsto više u odnosu na prvi kvartal. Iz CBCG su dodali da i dalje postoji rigidnost cijena pojedinih kompleksa u prvoj zoni, gdje metar kvadratni košta i do tri hiljade eura. Značajan rast zabilježen je i u zoni 2, 8,6 odsto na 1,24 hiljade eura, dok se u zoni 3, koja obuhvata Stari Aerodrom, Konik, Ćemovsko polje, Cvijetin brijeg, Staru Varoš i slično, metar kvadratni može kupiti za 1,03 hiljade...

Nekretnine nešto skupljeCijena kvadratnog metra stambenog prostora u Podgorici porasla je na kraju juna šest odsto u odnosu na prvi kvartal, na 1,19 hiljada eura, saopšteno je iz Centralne banke.

Iz CBCG su precizirali da je to prvi rast cijena nekretnina od kraja 2007. godine, kada je metar kvadratni stambenog prostora u Podgorici prosječno koštao 1,69 hiljada eura.

Poskupio je, prema podacima CBCG, kvadratni metar kuće, 5,75 odsto na oko 1,1 hiljadu eura, a stana 3,1 odsto na 1,24 hiljade eura.

»Stanovi su poskupili u zonama Podgorica 1 i 2, dok su cijene u zoni 3 stagnirale. Cijena u prvoj zoni iznosi 1,38 hiljada eura, što je 10,3 odsto više u odnosu na prvi kvartal«, navodi se u saopštenju CBCG.

Iz CBCG su dodali da i dalje postoji rigidnost cijena pojedinih kompleksa u prvoj zoni, gdje metar kvadratni košta i do tri hiljade eura.

Značajan rast zabilježen je i u zoni 2, 8,6 odsto na 1,24 hiljade eura, dok se u zoni 3, koja obuhvata Stari Aerodrom, Konik, Ćemovsko polje, Cvijetin brijeg, Staru Varoš i slično, metar kvadratni može kupiti za 1,03 hiljade.

»U drugom kvartalu blago su porasli krediti sektoru građevinarstva, 5,5 odsto u odnosu na kraj prošle godine, koliko je ojačao i broj stambenih kredita«, kazali su iz CBCG.

Anketa, koja je dio redovnog istraživanja tržišta nekretnina koje sprovodi CBCG, sprovedena je na osnovu slučajnog uzorka od 586 stambenih jedinica.

Prosječna cijena stambenog prostora za drugi kvartal bazirana je na uzorku izvedenom na grupaciji od 72,91 hiljadu stanova, koji odgovaraju lokacijama Podgorica 1, 2 i 3.

Iz CBCG su ocijenili da je ovakvo kretanje cijena slično sa tržištem nekretnina u Hrvatskoj, gdje je evidentirano poskupljenje usljed protekcionističkih mjera države prema sektoru građevinarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik