Nekretnine: Stare navike koče agencije

Bez autora
Jan 16 2012

Agencije za nekretnine u Srbiji veoma malo ili nimalo ne ulažu u prepoznatljivost svog brenda, nedovoljno su tehnološki opremljene i u njima samo mali broj agenata dobije odgovarajuću obuku. Jedan od razloga ovakvog stanja u našim agencijama jeste strah od savremenog načina poslovanja koji im može doneti više posla, mada, samim tim, i veću zaradu. Taj strah vlasnika agencija uzrokovan je navikom da se posluje po modelima i principima iz ranijih godina, kao i nedostatkom iskustva poslovanja u modernom okruženju kakvo je danas. U proseku, u agenciji radi petoro agenata, dok je u prošlosti prosečan broj zaposlenih agenata bio 12. Agenti se u jednoj agenciji zadrže tek nešto manje od godinu dana. U više od 90 odsto slučajeva agenti se obučavaju terenski, a 30 odsto njih dobija i teoretsku obuku, dok jedva četiri odsto njih ima teoretsku obuku posle koje polaže ispit i dobija sertifikat.

Nekretnine: Stare navike koče agencijeAgencije za nekretnine u Srbiji veoma malo ili nimalo ne ulažu u prepoznatljivost svog brenda, nedovoljno su tehnološki opremljene i u njima samo mali broj agenata dobije odgovarajuću obuku - pokazalo je istraživanje najveće svetske mreže agencija za nekretnine „21. vek“.

Jedan od razloga ovakvog stanja u našim agencijama jeste strah od savremenog načina poslovanja koji im može doneti više posla, mada, samim tim, i veću zaradu - saopštio je srpski ogranak „21. veka“.

- Taj strah vlasnika agencija uzrokovan je navikom da se posluje po modelima i principima iz ranijih godina, kao i nedostatkom iskustva poslovanja u modernom okruženju kakvo je danas.

U proseku, u agenciji radi petoro agenata, dok je u prošlosti prosečan broj zaposlenih agenata bio 12. Agenti se u jednoj agenciji zadrže tek nešto manje od godinu dana. U više od 90 odsto slučajeva agenti se obučavaju terenski, a 30 odsto njih dobija i teoretsku obuku, dok jedva četiri odsto njih ima teoretsku obuku posle koje polaže ispit i dobija sertifikat.

„21. vek“ je mreža agencija za nekretnine koja u svom okrilju ima više od 8.000 agencija u 73 države, a u Srbiji i Crnoj Gori trenutno posluju četiri njena ogranka.

Oglasi

Samo deset odsto agencija za nekretnine oglašava se u dnevnim novinama, a skoro 80 odsto njih oglase plasira u časopisima - oglasnicima, pokazalo je istraživanje. Na različitim internet-portalima oglašavaju se sve agencije, a istovremeno 77 odsto agencija nema svoj sajt.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik