Nema naznaka da će cijene nekretnina uskoro početi padati

Bez autora
Dec 08 2022

Nema naznaka da će cijene nekretnina uskoro početi padati. Naprotiv, i dalje rastu zbog utjecaja inflacije.

O tome što se na tržištu očekuje iduće godine, razgovaralo se na forumu o nekretninama koji je u Zagrebu okupio više od 700 stručnjaka.

Kupiti nekretninu na obali ravno je dobitku na lutriji. I dok neki ne mogu naći ni svoj prvi dom, drugi ulažu u još jedan. Kupuju se vile po cijeni i do milijun i 500 tisuća eura. 

- Mnogi Europljani iz svih dijelova Europe rado se odlučuju da u Hrvatskoj imaju svoj drugi dom. Oni ne dižu kredite, oni kupuju gotovinom. Imaju novac u bankama, dižu ga s računa i ulažu u svoj drugi dom, rekla je Jasminka Biliškov, vlasnica  agencije za nekretnine.

Razlika u cijeni između stare i nove gradnje jedva postoji. Vlasnici obično precijene vrijednost svoje nekretnine, pa je razlika između tražene i realizirane cijene sada već 15%.

- Bila je već na početku ove godine svega 10 posto. Znači, pokazuje se velika razlika u trendovima i znači da očito tržište ne odgovara kvalitetno na ono što se traži, rekao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

- Inflacija koja je stisnula, pogurala je cijene građevinskog materijala, pogurala je cijene radnog sata pa je cijena nekretnina jako puno rasla, napominje Josip Zaher, savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore.

Ni u idućoj godini ne očekuju se veće promjene. U najboljem slučaju cijene ostaju iste.

- U segmentu novogradnje mislimo da neće doći do velikih promjena u cijenama jer je takvih proizvoda jednostavno premalo, a potražnje ima. U segmentu starogradnje svugdje, a pogotovo u Zagrebu i na obali očekujemo da vlasnici promijene svoja očekivanja i da spuste tražene cijene, rekla je Lana Mihaljinac Knežević, članica predsjedništva vijeća Udruženja poslovanja nekretninama.

Kupnja nekretnina i dalje je najčešći oblik ulaganja i štednje. Samo prošle godine kupljeno je 135 tisuća nekretnina - stanova, kuća i poljoprivrednih zemljišta - u vrijednosti od 60 milijardi kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik