Nema poklanjanja državnih stanova

Bez autora
Jul 06 2010

Jedino još privatne kompanije mogu besplatno da dodele stanove zaposlenima. Država više ne daje kvadrate na neodređeno. Samo privatne kompanije u Srbiji, ukoliko žele, imaju mogućnost da svojim radnicima dodele stanove u zakup na neodređeno vreme sa pravom otkupa. Besplatnih stanova od države nema više. Ona je tu mogućnost sebi uskratila još 2002. godine donoseći Uredbu o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih u državnim institucijama i javnim preduzećima i službama. Ipak, kvadrate je u međuvremenu dodeljivala, ali u zakup na pet godina, a umesto otkupa uredbom je bila omogućena - kupovina. Međutim, u poslednjih godinu dana nijedan državni kvadrat nije promenio vlasnika. Jer, delovi uredbe, koji se odnose na kupovinu stanova, stavljeni su van snage u avgustu prošle godine. Da li će se državni kvadrati prodavati zaposlenima, koji su ih dobili u zakup, biće poznato kada Vlada Srbije usvoji izmene uredbe koje priprema Ministarstvo za prostorno planiranje.

Nema poklanjanja državnih stanovaJedino još privatne kompanije mogu besplatno da dodele stanove zaposlenima. Država više ne daje kvadrate na neodređeno.

Samo privatne kompanije u Srbiji, ukoliko žele, imaju mogućnost da svojim radnicima dodele stanove u zakup na neodređeno vreme sa pravom otkupa.

Besplatnih stanova od države nema više. Ona je tu mogućnost sebi uskratila još 2002. godine donoseći Uredbu o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih u državnim institucijama i javnim preduzećima i službama.

Ipak, kvadrate je u međuvremenu dodeljivala, ali u zakup na pet godina, a umesto otkupa uredbom je bila omogućena - kupovina. Međutim, u poslednjih godinu dana nijedan državni kvadrat nije promenio vlasnika. Jer, delovi uredbe, koji se odnose na kupovinu stanova, stavljeni su van snage u avgustu prošle godine.

Da li će se državni kvadrati prodavati zaposlenima, koji su ih dobili u zakup, biće poznato kada Vlada Srbije usvoji izmene uredbe koje priprema Ministarstvo za prostorno planiranje. Prvi predlog nije prošao zbog primedaba MUP, a dok se tekst uredbe ne usaglasi, kabinet premijera Mirka Cvetkovića se, naravno, o tome neće izjašnjavati.

Zakon o sredstvima u svojini Republike, koji je usvojen 1996. godine jasno je precizirao da državna imovina može da bude otuđena isključivo po tržišnoj vrednosti. U skladu sa tim zakonom, kabinet premijera Zorana Đinđića doneo je 2002. godine uredbu kojom su propisani kriterijumi po kojima zaposleni u javnom sektoru mogu da dođu do krova nad glavom.

Stanarskog prava i otkupa nema, već postoji samo zakup stanova na određeno vreme uz mogućnost kupovine po apsolutno tržišnoj vrednosti na rate do 20 godina.

Poništena odluka za 288 stanova

Izmenama uredbe 2006. godine menja se način obračuna cene kvadrata. Ona se utvrđuje na osnovu poreza na imovinu građana. To je daleko niža cifra od realne tržišne, odnosno one koju Poreska uprava utvrđuje kao osnovicu za porez na prenos apsolutnih prava.

Tako je po bagatelnim ciframa država svojim funkcionerima i činovnicima, u periodu od 2007. do avgusta prošle godine, prodala 288 stanova. Ta afera “naterala” je Vladu Srbije da delove uredbe stavi van snage.

"Stambena komisija Vlade Srbije je za svih 288 stanova poništila odluke", kaže Verica Kalanović, ministarka za Nacionalni investicioni plan i predsednica stambene komisije, i dodaje da je, "naravno, sporna bila cena, koja je daleko niža od tržišne. Sudbina tih stanova još se rešava, uglavnom u sudovima".

"Za poslednjih godinu dana, komisija kojoj predsedavam dodelila je svega 22 stana u zakup bez prava kupovine. Kada je reč o službenim stanovima, koje mogu da koriste dok su na funkciji ministri i državni sekretari iz unutrašnjosti, komisija je dodelila 25, a još tri stana su prazna. Za službene kvadrate 'stanari' plaćaju naknadu i komunalije, a dužni su da ih napuste kada više ne budu obavljali te funkcije", dodaje ona.

Za državne stanove nema kamata i nema učešća

Kako tvrde u Ministarstvu za prostorno planiranje, podnete su mnogobrojne inicijative da se izmenama uredbe omogući kupovina kvadrata.  Svakim novim rešenjem moraće da se ispoštuje Zakon o sredstvima u svojini Republike ukoliko Vlada odluči da dozvoli prodaju državnih stanova.

Na pitanje koje bi onda olakšice imali zaposleni u javnom sektoru ako već moraju da plate tržišnu cenu, u Ministarstvu za prostorno planiranje kažu da prema oceni Ustavnog suda, država ne može da kreditira svoje zaposlene u kupovini stanova, ne može da određuje kamatu i učešće.

"Tako, ko u zakup dobije stan od države a ima pravo kupovine, plaća samo cenu kvadrata odjednom ili na rate na 20 godina. Te rate su otprilike jednake podstanarskim kirijama. Dakle, nema kamata, nema učešća i ne moraju u banku po zajam. To je velika olakšica", navode u ministarstvu.

Devedesetih godina prošlog veka između 80 i 90 odsto državnog i društvenog stambenog fonda otkupom je prešlo u privatno vlasništvo. Od 1992. godine nema izdvajanja za stanogradnju, a od 2004. godine ni za solidarnu stambenu izgradnju.

Tako danas niko nema interes da deli kvadrate besplatno, ni firme ni država. Ubuduće će lokalne samouprave imati stambene agencije koje će u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju rešavati pitanje krova nad glavom za najugroženije građane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik