Niče novi grad: Biće okružen plovnim kanalom

Bez autora
Oct 26 2023

Saudijska grupacija ROSHN iza koje stoji Javni investicijski fond u vlasništvu prestolonaslednika Mohameda bin Salmana predstavila je projekat koji bi u potpunosti trebao da zameni vizuru grada Džede, ali i šire okoline.

Prema najavi, grupacija bi trebalo da gradi naselje pod nazivom Marafi gde bi trebalo da bude smešteno više od 130.000 stanovnika.

Ono što je zanimljivo, a tiče se ovog projekta, jeste i činjenica da će oko grada biti izgrađen 11 kilometara dug i 100 metara širok plovni kanal koji će ujedno biti i prvi ovakav u Saudijskoj Arabiji, prenosi Klix.

Kanal, ali i grad trebalo bi da budu spojeni sa Sharm Abhurom, odnosno kanalom koji se nalazi na istočnoj strani Crvenog mora.

"Marafi će promeniti pravila igre u sektoru razvoja nekretnina i podizaće lestvicu razvoja u regiji podižući kvalitet života i stvarajući ogroman uticaj u Džedi", rekao je direktor grupacije ROSHN David Grover.

Ovaj projekat u skladu je sa vizijom koju Saudijska Arabija želi da ostvari do 2030. godine, a koja uključuje gotovo potpunu reorganizaciju sistema i izgradnju brojnih novih sadržaja.

"Projekat ima za cilj razvoj pejzaža grada Džede koji je ujedno jedan od najvažnijih turističkih i komercijalnih centara u zemlji. Projekat će uključivati stambene zgrade, prostore za rekreaciju i javne površine", pojasnili su.

Područja novog grada koja će biti okružena kanalom biće povezana sa ostatkom Džede tzv. vodenim taksijima, autobusima, metroom kao i aerodromom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik