Ništa od otplate stana kroz kiriju u RS

Bez autora
Mar 07 2011

Iako je stanogradnja u Republici Srpskoj na izdisaju, a prodaja nekretnina u posljednjih šest mjeseci više nego prepolovljena, domaći građevinci nisu otvoreni za kompromise i nove ideje koje bi bar djelimično pokrenule stvari. Građevinska preduzeća i agencije za promet nekretninama u zemljama u okruženju smislili su način kako da privuku kupce za izgrađene stanove, koji u sve većem broju stoje prazni. Pojedine firme svojim su klijentima omogućile da iznajme stan, plaćaju kiriju, a ako se odluče da ga kupe, dio uplaćenog novca za kiriju odbio bi se od cijene stana. U većini banjalučkih agencija za nekretnine kažu da ne nude ovakav način prodaje stanova, ali da im se čini kao dobra poslovna ideja.

Ništa od otplate stana kroz kiriju u RSIako je stanogradnja u Republici Srpskoj na izdisaju, a prodaja nekretnina u posljednjih šest mjeseci više nego prepolovljena, domaći građevinci nisu otvoreni za kompromise i nove ideje koje bi bar djelimično pokrenule stvari.

Građevinska preduzeća i agencije za promet nekretninama u zemljama u okruženju smislili su način kako da privuku kupce za izgrađene stanove, koji u sve većem broju stoje prazni.

Pojedine firme svojim su klijentima omogućile da iznajme stan, plaćaju kiriju, a ako se odluče da ga kupe, dio uplaćenog novca za kiriju odbio bi se od cijene stana.

Vanja Jokanović iz Banjaluke kaže da bi bez razmišljanja ušla u ovakvu varijantu kupovine stana.

- Ionako već godinama plaćam kiriju, a ako bih uz to mogla još i da dobijem šansu da postanem vlasnik tog stana, to bi bilo odlično. Ja, kao i većina studenata, ne mogu da ulazim u dugoročne kredite, a to je danas najčešći način dolaska do stana - rekla je Jokanovićeva.

Direktor trebinjske agencije za promet nekretnina "Tviko" Vaso Milić kaže da ne vjeruje da u Republici Srpskoj ima agencija koje posluju na ovaj način.

- Mislim da nijedna građevinska firma u RS nije došla na ideju da ponudi ovakvu vrstu prodaje stanova iako bi to u znatnoj mjeri povećalo potražnju i prodaju - istakao je Milić.

U većini banjalučkih agencija za nekretnine kažu da ne nude ovakav način prodaje stanova, ali da im se čini kao dobra poslovna ideja.

- Bio bi pametan potez omogućiti stanovnicima da stan otplaćuju kroz kiriju jer bi se sigurno veći broj sadašnjih podstanara odlučio na kupovinu stana - kazali su u agenciji "Sezam nekretnine".

U Građevinskom preduzeću "Krajina" kažu da nisu razmatrali mogućnost izgradnje stanova koji bi se otplaćivali kroz kiriju.

Ekonomisti smatraju da su nove ideje na tržištu nekretnina i te kako poželjne te da bi ovakav način prodaje bez sumnje uticao na povećanje potražnje za nekretninama.

- Iako ovo zvuči primamljivo, građevinska preduzeća u Republici Srpskoj nemaju finansijsku snagu da omoguće prodaju stanova koji bi se otplaćivali godinama jer bi u tom slučaju iza njih trebalo da stoji banka, a mogućnosti za to trenutno su veoma male - rekao je član Udruženja ekonomista RS SWOT Nebojša Balaban.

Potražnja

U Trebinju kažu da je potražnja za stanovima gotovo nestala, a od 50 novoizgrađenih stanova, u posljednjih nekoliko mjeseci prodata su tek dva. Banjalučki trgovci stanovima navode da je prodaja upola smanjena. Cijene kvadrata stana u Srpskoj različite su od opštine do opštine, a kreću se od 1.500 do 2.500 maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik