Novi modul za povećanje sigurnosti poslova prometa nepokretnosti

Bez autora
Jan 23 2020

Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije razvilo je u okviru aplikacije „ProNep“, a u cilju povećanja pravne sigurnosti, novi modul „Pretraga eZIO“, putem kojeg će javni beležnici moći da provere da li je za nepokretnost koja je predmet kupoprodaje doneto rešenje o izvršenju.Novi modul je u primeni od 17. januara, a osnovni cilj je povećanje sigurnosti poslova prometa nepokretnosti. Prilikom prometovanja nepokretnosti javni beležnici sada mogu da izvrše elektronski uvid u podatke o izvršnim dužnicima u odnosu na koje je za predmet izvršenja određena nepokretnost koja se prometuje.

Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije razvilo je u okviru aplikacije „ProNep“, a u cilju povećanja pravne sigurnosti, novi modul „Pretraga eZIO“, putem kojeg će javni beležnici moći da provere da li je za nepokretnost koja je predmet kupoprodaje doneto rešenje o izvršenju.

Novi modul je u primeni od 17. januara, a osnovni cilj je povećanje sigurnosti poslova prometa nepokretnosti.

Prilikom prometovanja nepokretnosti javni beležnici sada mogu da izvrše elektronski uvid u podatke o izvršnim dužnicima u odnosu na koje je za predmet izvršenja određena nepokretnost koja se prometuje.

Javni beležnici proveravaju podatke iz rešenja o izvršenju donetih u postupcima izvršenja i obezbeđenja nakon 1. novembra 2018. godine. Ti podaci se odnose na nepokretnosti uknjižene u katastar i o dužnicima u odnosu na koje je za predmet izvršenja određena prodaja nepokretnosti, a koju sprovodi javni izvršitelj.

Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova propisano je da javni izvršitelji preko e-šaltera dostavljaju izvršne odluke u slučajevima i na način propisan Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, a koje predstavljaju podoban pravni osnov za upis u katastar nepokretnosti. Ta obaveza je u primeni od 1. novembra 2018. godine.

Planirano je da ova baza podataka u narednom periodu bude proširena i na nepokretnosti koje nisu upisane u katastar, čime će se u potpunosti sprečiti mogućnost da poverilac ne naplati svoje potraživanje na nepokretnosti koje je predmet namirenja u izvršnom postupku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik