Novim propisima do bolje zaštite za oko 320 hiljada podstanara

Bez autora
Jan 11 2012

Novi propisi o prijavljivanju podstanara postepeno počinju da se primenjuju. Veća zaštita za podstanare istovremeno je i veća obaveza za stanodavce. Najveći broj od oko 320.000 podstanara u Srbiji prvi put je dobilo priliku da dođe do tačne adrese stanovanja u ličnoj karti, a stanodavci obavezu da stanarima obezbede sve papire potrebne za regulisanje prebivališta. Ipak, mesec dana od stupanja na snagu novih propisa, ”gazde” koje odbijaju da prijave podstanare još ne dobijaju pozive od sudija za prekršaje. Da bi novi zakon počeo potpuno da se primenjuje potrebno je da najkasnije do maja Vlada donese i sve ostale propise. U Udruženju podstanara ”Velegrad”, međutim, smatraju da su odredbe koje se tiču obaveza stanodavaca i podstanara već stupile na snagu i da nema prepreka da se nesavesne ”gazde” ali i stanari izvedu pred sud.

Novim propisima do bolje zaštite za oko 320 hiljada podstanaraNovi propisi o prijavljivanju podstanara postepeno počinju da se primenjuju. Veća zaštita za podstanare istovremeno je i veća obaveza za stanodavce.

Najveći broj od oko 320.000 podstanara u Srbiji prvi put je dobilo priliku da dođe do tačne adrese stanovanja u ličnoj karti, a stanodavci obavezu da stanarima obezbede sve papire potrebne za regulisanje prebivališta. Ipak, mesec dana od stupanja na snagu novih propisa, ”gazde” koje odbijaju da prijave podstanare još ne dobijaju pozive od sudija za prekršaje.

Da bi novi zakon počeo potpuno da se primenjuje potrebno je da najkasnije do maja Vlada donese i sve ostale propise. U Udruženju podstanara ”Velegrad”, međutim, smatraju da su odredbe koje se tiču obaveza stanodavaca i podstanara već stupile na snagu i da nema prepreka da se nesavesne ”gazde” ali i stanari izvedu pred sud.

- Stav udruženja je da odredbama koje regulišu prijavljivanje podstanara ne treba nikakva dalja razrada, niti dodatni propisi - kaže zastupnik podstanara advokat Mirko Mirković.

- Uredbe koje pišu policija i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku razradiće ostale novine u ovom zakonu. To je, recimo, slučaj sa prijavljivanjem u centrima za socijalni rad i drugim ustanovama.

Stanodavci koji zaključe ugovor o zakupu plaćaju porez na dohodak od 20 odsto od visine kirije. Većinu podstanara, zato, insistiranje na zakonu, kirija košta petinu više. To je i razlog zbog koga je udruženje podstanara dva puta tražilo da se ”gazde” oslobode ovog poreza. To bi, kako objašnjavaju, stanodavce oslobodilo straha od poreznika, ali i omogućilo bolju pravnu zaštitu i ”gazda” i podstanara.

U udruženju koje okuplja ljude bez sopstvenog krova nad glavom, ukazuju na to da će novi propisi prvi put otkriti tačan broj podstanara u Srbiji. Stanodavcima koji ne prijave ljude kojima su iznajmili stan, novi zakon je zapretio kaznama do 50.000 dinara. Isti iznos platiće i podstanari, koji u roku od osam dana od useljenja policiji ne prijave novu adresu. To će ubuduće činiti samo sa dokumentima o ”gazdinoj” svojini - rešenjem o nasleđivanju, kupoprodajnim ili ugovorom o otkupu.

Procene govore da trenutno svega oko 10 odsto podstanara i pred zakonom stanuje na adresi iznajmljenog stana. ”Gazde” su do sada izbegavale da prijave ”kirajdžije”, najčešće zbog straha da će im to nametnuti obavezu da plaćaju porez. U Udruženju ”Velegrad”, međutim, kažu da to - nije tačno.

- Prijavljivanje podstanara ne znači i obavezu stanodavca da plati porez, iako bi to svakako trebalo da učine - objašnjavaju u ovom udruženju.

- Porez na dohodak ”gazde” plaćaju samo ako podnesu poresku prijavu, ili kada zaključe ugovor o iznajmljivanju stana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik