O konverziji prava korišćenja zemljišta u junu

Bez autora
May 17 2011

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i rudarstva Oliver Dulić najavio je danas da će do 1. juna biti završena nova uredba o konverziji prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, koja bi zatim trebalo da bude usvojena polovinom juna. Ta uredba će ponuditi dva modela za procenu tržišne vrednosti građevinskog zemljišta, a lokalne samouprave moći će da izaberu jedan od njih.Prema prvom modelu, procenu vrednosti zemljišta neće raditi poreska uprava jer je njena metodologija zastarela već ovlašćeni sudski procenitelji, a lokalne samouprave imaće zatim obavezu da procene troškove pribavljanja prava korišćenja.

O konverziji prava korišćenja zemljišta u junuMinistar životne sredine, prostornog planiranja i rudarstva Oliver Dulić najavio je danas da će do 1. juna biti završena nova uredba o konverziji prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, koja bi zatim trebalo da bude usvojena polovinom juna.

Dulić je, na konferenciji "Rijaliti ček" (Reality Check) u organizaciji Saveta stranih investitora, istakao da će ta uredba ponuditi dva modela za procenu tržišne vrednosti građevinskog zemljišta, a lokalne samouprave moći će da izaberu jedan od njih.

Prema prvom modelu, procenu vrednosti zemljišta neće raditi poreska uprava jer je njena metodologija zastarela već ovlašćeni sudski procenitelji, a lokalne samouprave imaće zatim obavezu da procene troškove pribavljanja prava korišćenja, objasnio je ministar.

Prema drugom modelu, lokalne samouprave zoniraće teritoriju opštine i odrediti tržišnu vrednost zemljišta, dodao je Dulić.

On je istakao da bi nova uredba, koja je treća po redu, trebalo da obezbedi da proces konverzije bude završen u što kraćem roku.

Napominjući da je do sada izvršeno oko 16.000 procesa konverzije bez naknade i oko 40 uz naknadu, Dulić je dodao da je pred državnim organima u ovom trenutku između 1.000 i 1.500 postupaka konverzija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik