Obujam građevinskih radova pada 23. mjesec zaredom

Bez autora
Feb 07 2011

Prema posljednjim podacima DZS-a za studeni 2010. godine negativna se kretanja u građevinarstvu nastavljaju. Naime, obujam građevinskih radova i 23. mjesec zaredom nastavio je s padom te je u odnosu na isti mjesec 2009. niži za 12,1 posto. Dvoznamenkaste stope pada koje bilježimo još od posljednjeg tromjesečja 2009. zorno pokazuju koliko je recesija pogodila ovaj segment gospodarstva. U 2009. se obujam građevinskih radova smanjio za 6,5% godišnje da bi u prvih jedanaest mjeseci 2010. godine pao za 16,4%. Snažan pad gradnje objekata posljedica je negativnih kretanja u realnom sektoru gospodarstva, što je rezultiralo odgodom investicija, smanjenjem raspoloživog dohotka građana te naposljetku i manjom potražnjom za nekretninama.

Obujam građevinskih radova pada 23. mjesec zaredomPrema posljednjim podacima DZS-a za studeni 2010. godine negativna se kretanja u građevinarstvu nastavljaju.

Naime, obujam građevinskih radova i 23. mjesec zaredom nastavio je s padom te je u odnosu na isti mjesec 2009. niži za 12,1 posto, tvrde analitičari RBA.

Kažu da dvoznamenkaste stope pada koje bilježimo još od posljednjeg tromjesečja 2009. zorno pokazuju koliko je recesija pogodila ovaj segment gospodarstva. U 2009. se obujam građevinskih radova smanjio za 6,5% godišnje da bi u prvih jedanaest mjeseci 2010. godine pao za 16,4%. Snažan pad gradnje objekata posljedica je negativnih kretanja u realnom sektoru gospodarstva, što je rezultiralo odgodom investicija, smanjenjem raspoloživog dohotka građana te naposljetku i manjom potražnjom za nekretninama.

Očekuje se da će podaci za posljednji mjesec 2010. pokazati nastavak smanjenja obujma građevinskih radova, kažu analitičari RBA. Time se očekuje i negativan utjecaj građevinarstva na kretanje bruto dodane vrijednosti u posljednjem tromjesečju lanjske godine. Objašnjavaju da bi ova bi godina mogla donijeti blagi pozitivan pomak u obujmu građevinskih radova s obzirom na najavljene investicijske projekte u javnom sektoru. Ipak, značajniji oporavak građevinarstva u toku godine ne treba očekivati, osobito u segmentu stambene izgradnje s obzirom na još uvijek neizvjestan oporavak tržišta rada pa tako i potražnje za nekretninama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik