Od prodaje stanova i vila 732 miliona eura

Bez autora
Nov 24 2019

Prodajom nekretnina u luksuznim turističkim naseljima Luštica Bay, Porto Montenegro i Portonovi, kompanije koje upravljaju tim rizortima Luštica development, Adriatic marinas i Azmont investments su do sada ostvarile prihod od 732,17 miliona eura, pokazuju podaci Poreske uprave. Kompanije koje obavljaju djelatnost u kompleksima Porto Montenegro i Luštica Bay u Tivtu su kroz poreske prijave dostavljene PU prijavile ukupne prihode u iznosu od 729,4 miliona eura. Uplaćene su obaveze po osnovu poreza na dodatu vrijednost od 11,06 miliona eura, po stopi od 17, 19 i 21 odstou zavisnosti od perioda obračuna, kazali su predstavnici PU.

Od prodaje stanova i vila 732 miliona euraProdajom nekretnina u luksuznim turističkim naseljima Luštica Bay, Porto Montenegro i Portonovi, kompanije koje upravljaju tim rizortima Luštica development, Adriatic marinas i Azmont investments su do sada ostvarile prihod od 732,17 miliona eura, pokazuju podaci Poreske uprave (PU).

“Kompanije koje obavljaju djelatnost u kompleksima Porto Montenegro i Luštica Bay u Tivtu su kroz poreske prijave dostavljene PU prijavile ukupne prihode u iznosu od 729,4 miliona EUR. Uplaćene su obaveze po osnovu poreza na dodatu vrijednost od 11,06 miliona eura, po stopi od 17, 19 i 21 odstou zavisnosti od perioda obračuna”, kazali su Pobjedi predstavnici PU.

Oni su dodali da se PDV prijavljuje u zbirnom iznosu bez obzira na vrstu proizvoda ili usluga čiji je promet izvršen, te u tom smislu nije moguće izdvojiti podatak o PDV-u, koji je naplaćen isključivo po osnovu prometa novoizgrađenih nepokretnosti.

“Područnoj jedinici PU u Herceg Novom do kraja avgusta dostavljeno je pet ugovora o kupoprodaji u vezi prodaje novoizgrađenih objekata u kompleksu Portonovi u Kumboru”, saopšteno je iz PU. Ukupna vrijednost tih pet ugovora je 2,77 miliona eura.

Predstavnici PU su precizirali da su od toga dva ugovora iz 2016. godine i to na iznose od 424,83 hiljade eura i 392,7 hiljada eura. Dva ugovora su PU dostavljena 2018. godine i bila su vrijedna 330 hiljada eura i 695 hiljada eura, dok je ugovor na iznos od 931 hiljadu eura dostavljen ove godine.

Po osnovu tih pet kupoprodajnih ugovora uplaćene su obaveze po osnovu PDV-a u iznosu od 470 hiljada eura po stopi od 19 i 21 odsto u zavisnosti od perioda obračuna.

Iz PU su objasnili da je poreski tretman prometa nepokretnosti koje se nalaze u okviru elitnih turstičkih naselja u potpunosti isti kao tretman prometa nepokretnosti na bilo kojoj drugoj lokaciji na teritoriji cjelokupne države, a u skladu sa važećom pravnom regulativom.

“To znači da prvi promet nepokretnosti, odnosno promet novoizgrađenih nepokretnosti, podliježe oporezivanju porezom na dodatu vrijednosti, dok se svaki naredni promet oporezuje porezom na promet nepokretnosti”, kazali su predstavnici PU.

Oni su podsjetili da je stopa PDV-a po kojoj se oporezuje promet novoizgrađenih nepokretnosti, u skladu sa Zakonom o PDV-u 21 odsto, a iznos poreza uračunat je u cijenu nepokretnosti koju plaća kupac.

“S druge strane, porez na promet nepokretnosti, u skladu sa Zakonom o porezu na promet nepokretnosti, plaća se za svaki naredni promet po stopi od tri procenta od poreske osnovice, koja predstavlja tržišnu vrijednost nepokretnosti u momentu njenog sticanja, a porez je dužan prijaviti i platiti kupac, odnosno sticalac nepokretnosti”, saopštili su iz PU.

Iz kompanija koje upravljaju najluksuznijim rizortima Pobjedi je krajem avgusta saopšteno da je ove godine zabilježena bolja prodaja stanova i vila u najprestižnijim crnogorskim turističkim naseljima Porto Montenegru, Luštici Bay i Portonovom.

Predstavnici kompanija naveli su ranije da se cijene tih nekretnina kreću od nekoliko stotina hiljada eura, pa sve do 15 miliona eura, koliko se kreću cijene brendiranih One&Only vila sa privatnim plažama u rizortu Portonovi, od kojih je nekoliko već pod rezervacijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik