Odobreni prvi ovogodišnji zahtevi za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom

Bez autora
Mar 31 2024

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić saopštio je da je za ovu godinu dodeljeno prvih 100 seoskih kuća širom Srbije, kao i da će se nastaviti sa tim projektom u narednom periodu.

Krkobabić je, nakon što su danas odobreni prvi ovogodišnji zahtevi za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, ukazao na to da je interesovanje ljudi za taj program veliko i da će biti dovoljno novca za sve.

Ministar je preneo da je među porodicama koje odlaze u 73 sela, njih šest sa po troje i četvoro dece, i kao primer izdvojio porodicu koja je dobila kuću i hektar okućnice u Topoli.

Rektor Beogradskog univerziteta i predsednik Komisije za dodelu kuća na selu Vladan Đokić naveo je da će najveća kuća od 228 kvadrata, sa približno 30 ari placa uskoro postati dom jedne porodice u Begejcima kod Žitišta.

Današnji dobitnici odlaze u 41 jedinicu lokalne samouprave. Selo koje ovog puta prednjači po broju novih komšija je Tovariševo u Kanjiži, gde će se skućiti četiri porodice, rekao je Đokić.

Iako je maksimalan iznos koji se odobrava 1,2 miliona dinara, i dalje mogu da se nađu dosta povoljnije kuće, pa je tako porodica u Staroj Moravici kod Bačke Topole pronašla za sebe dom od 91 kvadrat, sa okućnicom od približno 5 ari, za samo 703.000 dinara.

Najbrži sa prijavom na ovogodišnji konkurs bili su žitelji Željuše kod Dimitrovgrada, gde će se, uz danas dodeljene još dve kuće, ukupan broj stanovnika popeti na 14.

Posle današnje sednice Komisije za dodelu kuća na selu, broj oživelih seoska kuća bliži se 3.000.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik