Omogućeno uknjiženje stanova kupljenih od stambenih zadruga

Bez autora
Jun 21 2020

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građavinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da su to ministarstvo i RGZ ispravili jednu od velikih nepravdi i omogućili da više od 30.000 građana može da upiše svoju imovinu u katastar nepokretnosti.

Mihajlović je istakla da će svi građani koji su nekada kupili stanove od stambenih zadruga, a nisu upisali pravo svojine nad svojim nepokretnostima, sada, na osnovu mišljenja Ministarstva i Zakona o državnom premeru i katastru, moći da upišu svoje stanove u katastar nepokretnosti i tako postanu zakoniti vlasnici.

Procena Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), kako je naglasila, jeste da u Srbiji ima približno 10.000 stanova koji će na ovaj način konačno moći da se upišu u katastar.

Prema njenim rečima, ovim je ispravljena jedna od velikih nepravdi prema vlasnicima koji su kupili stanove od stambenih zadruga, jer je bilo mnogo slučajeva da u istoj zgradi neki vlasnici mogu, a neki ne mogu da upišu imovinu u katastar, u zavisnosti od osnova sticanja.

Posebna odredba o upisu prava svojine primenjivala se isključivo na stanove stečene iz otkupa, ali ne i na stanove koji su kupljeni od stambenih zadruga, objasnila je Mihajlović.

Ona je ukazala na to da će se ovom odlukom pomoći građanima, povećati pravna sigurnost u prometu nekretnina i dosledno primeniti načelo pouzdanja u javni registar nepokretnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik