Otvaranje objekta za socijalno stanovanje u Vranju

Bez autora
Mar 29 2012

U ponedeljak, 2. aprila 2012. godine, u Vranju će biti svečano otvoren novoizgrađeni objekat za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima sa 20 stanova. Šesnaest najugroženijih porodica interno raseljenih lica i izbeglica iz kolektivnih centara i 4 socijalno ugrožene porodice lokalnog stanovništva useliće se u nove stanove, gde će im biti pružena i dodatna podrška za samostalan život. Objekat će otvoriti Ambasador EU u Republici Srbiji, gospodin Vensan Dežer. Izgradnju objekta finansirala je Evropska unija iz programa podrške izbeglicama i interno raseljenim licima u Srbiji (fondovi IPA 2009), uz finansijsku podršku Habitat for Humanity, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju SDC, Grada Vranja i Hausing centra, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije. Projekat je realizovala lokalna nevladina organizacija Hausing centar, a vrednost građevinskih radova i opreme je 370.000 evra.

Otvaranje objekta za socijalno stanovanje u zasticenim uslovima u VranjuU ponedeljak, 2. aprila 2012. godine, u Vranju će biti svečano otvoren novoizgrađeni objekat za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima sa 20 stanova.

Šesnaest najugroženijih porodica interno raseljenih lica i izbeglica iz kolektivnih centara i 4 socijalno ugrožene porodice lokalnog stanovništva useliće se u nove stanove, gde će im biti pružena i dodatna podrška za samostalan život.

Objekat će otvoriti Ambasador EU u Republici Srbiji, gospodin Vensan Dežer.

Izgradnju objekta finansirala je Evropska unija iz programa podrške izbeglicama i interno raseljenim licima u Srbiji (fondovi IPA 2009), uz finansijsku podršku Habitat for Humanity, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju SDC, Grada Vranja i Hausing centra, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije.

Projekat je realizovala lokalna nevladina organizacija Hausing centar, a vrednost građevinskih radova i opreme je 370.000 evra.

Ciljevi projekta su socijalno uključivanje najugroženijih izbeglica i interno raseljenih lica kroz obezbeđenje održivih stambenih rešenja i podrška procesu zatvaranja kolektivnih centara. Ukupno 39 raseljenih lica će napustiti kolektivne centre Rasadnik, Moštanoca, Oredrag Deverdžić i Vrtogoš u Vranju u kome su živeli od 1999. godine.

Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima je pravo u oblasti socijalne zaštite i pripada grupi proširenih prava koja su u nadležnosti lokalne zajednice. Pored rešavanja stambenog pitanja, korisnicima se pruža i usluga socijalne podrške koju pružaju Centar za socijalni rad i Domaćinska porodica.

Hausing Centar je lokalna nevladina organizacija posvećena unapređenju stanovanja socijalno ugroženih grupa iz Beograda. Hausing Centar je od 2005. godine do danas izgradio 278 stanova za najugroženije građane, pružio podršku u procesu socijalne integracije njihovih korisnika i organizovao istraživanja i debate o stanovanju ugroženih grupa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik