Otvorena pametna i ekološka fakultetska zgrada u Sremskim Karlovcima

Bez autora
Oct 06 2011

Nova "pametna" zgrada Fakulteta za menadžment (FAM), vredna dva i po miliona evra i koja ispunjava najviše ekološke standarde, otvorena je danas u Sremskim Karlovcima. Osnivačica FAM-a Radmila Ristić kazala je novinarima na otvaranju da je zgrada ekološki održiva, jer za grejanje i hlađenje koristi obnovljivi izvor energije, odnosno podzemne vodne resurse uz upotrebu toplotnih pumpi. Prilikom izgradnje poštovane su evropske direktive, koje se odnose na energetsku efikasnost i smanjenje emisije štetnih gasova u atmosferu, odnosno očuvanje životne sredine. Zgrada zadovoljava sve kriterijume za dobijanje "energetskog pasoša", koji će se uskoro početi dodeljivati u Srbiji, a poseduje i sve sertifikate koji su potrebni za dobijanje licence "zelene zgrade". Reč je o "pametnoj zgradi", jer se njome upravlja i kontrolišu svi resursi iz jedne kontrolne sobe. Na taj način se upravlja grejanjem, hlađenjem, ventilacijom, zaštitom od sunčevog zračenja, računarskim mrežama i zalivanjem zelenih površina.

Otvorena pametna i ekološka fakultetska zgrada u Sremskim KarlovcimaNova "pametna" zgrada Fakulteta za menadžment (FAM), vredna dva i po miliona evra i koja ispunjava najviše ekološke standarde, otvorena je danas u Sremskim Karlovcima.

Osnivačica FAM-a Radmila Ristić kazala je novinarima na otvaranju da je zgrada ekološki održiva, jer za grejanje i hlađenje koristi obnovljivi izvor energije, odnosno podzemne vodne resurse uz upotrebu toplotnih pumpi.

Ona je dodala da su prilikom izgradnje poštovane evropske direktive, koje se odnose na energetsku efikasnost i smanjenje emisije štetnih gasova u atmosferu, odnosno očuvanje životne sredine.

Prema njenim rečima, zgrada zadovoljava sve kriterijume za dobijanje "energetskog pasoša", koji će se uskoro početi dodeljivati u Srbiji, a poseduje i sve sertifikate koji su potrebni za dobijanje licence "zelene zgrade".

Ristićeva je objasnila da je reč o "pametnoj zgradi", jer se njome upravlja i kontrolišu svi resursi iz jedne kontrolne sobe. Kako je navela, na taj način se upravlja grejanjem, hlađenjem, ventilacijom, zaštitom od sunčevog zračenja, računarskim mrežama i zalivanjem zelenih površina.

"Na taj način se postiže optimizacija svih resursa u objektu", kazala je Ristićeva i dodala da je nova zgrada FAM-a najveći objekat koji je u poslednjih stotinu godina izgrađen u Sremskim Karlovcima.

Nova zgrada FAM-a smeštena je u parku i ima 2.800 kvadratnih metara. Fakultet je savremeno opremljen, ima dva velika amfiteatra, osam učionica, kompjutersku učionicu, studio za snimanje televizijskih emisija i laboratorije za montažu slike i zvuka.

Zgradu su svečano otvorili gradonačelnik Sremskih Karlovaca Milenko Filipović i dekan FAM-a i jedan od njegovih osnivača Dušan Ristić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik