Padaju kamate i na postojeće stambene kredite u švicarcima i eurima

Bez autora
Mar 29 2011

Proteklih tjedana pojedine veće poslovne banke u Hrvatskoj snizile su kamatne stope na stambene kredite uz valutnu klauzulu u švicarskim francima, te najavile ili su već smanjile i kamate na postojeće i nove stambene kredite vezane uz euro. Riječ je o uglavnom o drugom valu sniženja kamatnih stopa na stambene kredite vezane uz švicarce nakon što je većina velikih banaka za tim mjerama posegnula prošle godine. Banke su lani isticale da su snizile kamate na stambene kredite u švicarcima kako bi olakšale teret otplate jer je lanjskim lipanjskim jačanjem švicarske valute u odnosu na euro, a time i na kunu, znatno porasla kunska protuvrijednost rate tih kredita. Sniženje kamata na kredite u švicarcima koje su pojedine banke provele ove godine, u rasponu je od 0,20 do 0,46 postotnih poena Početkom godine Erste banka snizila je te kamate za 0,33 posto, SG Splitska banka od 0,20 do 0,46, a Privredna banka Zagreb za 0,25 posto, dok je Zagrebačka banka najavila dodatno rezanje kamatnih stopa na postojeće stambene kredite uz sve valute.

Padaju kamate i na postojeće stambene kredite u švicarcima i eurimaProteklih tjedana pojedine veće poslovne banke u Hrvatskoj snizile su kamatne stope na stambene kredite uz valutnu klauzulu u švicarskim francima, te najavile ili su već smanjile i kamate na postojeće i nove stambene kredite vezane uz euro.

Riječ je o uglavnom o drugom valu sniženja kamatnih stopa na stambene kredite vezane uz švicarce nakon što je većina velikih banaka za tim mjerama posegnula prošle godine.

Banke su lani isticale da su snizile kamate na stambene kredite u švicarcima kako bi olakšale teret otplate jer je lanjskim lipanjskim jačanjem švicarske valute u odnosu na euro, a time i na kunu, znatno porasla kunska protuvrijednost rate tih kredita. Sniženje kamata na kredite u švicarcima koje su pojedine banke provele ove godine, u rasponu je od 0,20 do 0,46 postotnih poena Početkom godine Erste banka snizila je te kamate za 0,33 posto, SG Splitska banka od 0,20 do 0,46, a Privredna banka Zagreb za 0,25 posto, dok je Zagrebačka banka najavila dodatno rezanje kamatnih stopa na postojeće stambene kredite uz sve valute.

Koliko će se građanima smanjiti rate takvih kredita, najbolje pokazuje konkretan primjer stambenog kredita PBZ-a. Mjesečni anuitet na stambeni kredit od 126.075 švicarskih franaka (protuvrijednost 100.000 eura) koji je u siječnju 2006. bio podignut na rok od 30 godina, 22. ožujka ove godine iznosio je 732,42 švicarska franka. Nakon sniženja kamate od 1. svibnja za 0,25 posto, rata će biti 714,86 švicarskih franaka, tj. 17,56 švicarskih franaka manje (prema tečaju HNB-a od 24. ožujka, to je smanjenje za 101 kunu).

Privredna banka odlučila je od svibnja smanjiti i kamatne stope na postojeće i nove stambene kredite vezane uz euro, isto za 0,25 posto. Tako će za stambeni kredit od 100.000 eura na rok od 30 godina (start model), rata biti oko 116 kuna ili 15,7 eura niža. U Erste banci najavljuju skoro smanjenje kamatnih stopa na nove stambene kredite vezane uz euro, a u Zabi ističu da će smanjiti kamate na postojeće stambene kredite vezane uz euro. U Splitskoj banci kažu da prate situaciju na tržištu te namjeravaju i dalje biti konkurentni kao dosad.

Zaba je inače nedavno svojim klijentima snizila fiksne kamatne stope na stambene kredite iz svoje samostalne komercijalne ponude. Za klijente do 40 godina fiksna kamatna stopa prve godine iznosi 6,15 posto, a na ostale stambene kredite 6,35 posto.

Analitičari SG Splitske banke očekuju nastavak trenda smanjenja kamatnih stopa, kako pasivnih tako i aktivnih. Kratkoročno, na pad kamatnih stopa na kredite najviše će utjecati jačanje konkurentskih pritisaka na domaćem bankovnom tržištu uslijed pada potražnje za kreditima. Na dulji rok, pad kamatnih stopa bit će posljedica konvergencije, tj. dugoročnog procesa približavanja razinama kamatnih stopa u zemljama eurozone. U skladu s tim treba očekivati i nastavak smanjenja regulatornog troška, koji je i dalje viši nego u zemljama EU, zaključuju analitičari SG Splitske banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik