Planum: Stranci nam pune kasu

Bez autora
Jan 10 2012

Beogradski „Planum“ jedno je od retkih građevinskih preduzeća koja i u uslovima ekonomske krize posluju pozitivno. Lane je ovo građevinsko preduzeće ostvarilo oko 30 odsto prihoda u zemlji i 70 odsto u inostranstvu, što je, prema rečima generalnog direktora Ratomira Todorovića, nepovoljan odnos, jer je pola - pola prava mera. U ovu godinu „Planum“ ulazi sa obezbeđenim poslovima i vrednost projekata na kojima je angažovan u Srbiji je oko tri milijarde dinara, dok u Rusiji i Kazahstanu ima ugovorene poslove u iznosu od oko 60 miliona evra. U prvom kvartalu očekuje se i potpisivanje ugovora za poslove u Angoli, čija je ukupna vrednost oko milijardu dolara. Reč je o izgradnji vojnih objekata i očekuje se da će vrednost prvog ugovora biti oko 150 miliona dolara. Zarada, koju je „Planum“ ostvario u zemlji prošle godine, je oko 50 miliona dinara, a to bi bila daleko veća cifra da nije skupih zajmova sa kojima ovo građevinsko preduzeće praktično kreditira državu na izgradnji severnog kraka Koridora 10 i na izgradnji prve deonice autoputa Beograd - južni Jadran.

Planum: Stranci nam pune kasuBeogradski „Planum“ jedno je od retkih građevinskih preduzeća koja i u uslovima ekonomske krize posluju pozitivno.

Lane je ovo građevinsko preduzeće ostvarilo oko 30 odsto prihoda u zemlji i 70 odsto u inostranstvu, što je, prema rečima generalnog direktora Ratomira Todorovića, nepovoljan odnos, jer je pola - pola prava mera. U ovu godinu „Planum“ ulazi sa obezbeđenim poslovima i vrednost projekata na kojima je angažovan u Srbiji je oko tri milijarde dinara, dok u Rusiji i Kazahstanu ima ugovorene poslove u iznosu od oko 60 miliona evra.

- U prvom kvartalu očekujemo i potpisivanje ugovora za poslove u Angoli, čija je ukupna vrednost oko milijardu dolara - kaže Todorović.

- Reč je o izgradnji vojnih objekata i očekujemo da će vrednost prvog ugovora biti oko 150 miliona dolara.

Zarada, koju je „Planum“ ostvario u zemlji prošle godine, je oko 50 miliona dinara, a Todorović kaže da bi to bila daleko veća cifra da nije skupih zajmova sa kojima ovo građevinsko preduzeće praktično kreditira državu na izgradnji severnog kraka Koridora 10 i na izgradnji prve deonice autoputa Beograd - južni Jadran. Obaveze prema bankama bile su prošle godine veći izdatak nego bruto plate za sve zaposlene. Inače, „Planum“, koji u subotu slavi 64. rođendan, ima oko 1.000 stalno zaposlenih.

Favoriti

- Trenutno se u Srbiji na tenderima za velike projekte favorizuju strane firme, tako što se uslovi kreiraju po njihovoj meri što isključuje učešće domaćih firmi - navodi Todorović.

- Veliki problem je i to što domaće banke nisu osposobljene da nas prate na velikim projektima u inostranstvu i za to bi država trebalo da nađe rešenje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik