Počela da stižu rešenja za porez na imovinu

Bez autora
Mar 28 2021

Nova rešenja za porez na imovinu juče su „obradovala” Beograđane, a Novosađanima i Nišlijama su počela da stižu još polovinom meseca i svima će biti uručena do kraja sledeće sedmice.

Poreski obveznici bili su prilično iznenađeni ažurnošću lokalnih poreskih administracija, budući da smo prethodnih godina plaćali po starim rešenjima do maja ili juna. Očigledno, kriza i tanki budžeti su ih naterali da budu ekspeditivni jer je ovo jedan od najizdašnijih lokalnih prihoda.

Porez na imovinu je u centralnim beogradskim opštinama uvećan za oko šest odsto, za koliko je skočila vrednost nekretnina. Vlasniku stana od 76 kvadrata na Starom gradu obračunat je porez na imovinu u iznosu od 18.864 dinara, a prošle godine je bio 17.790 dinara.

U ekstra zoni poslovanja sleduje isti procent povećanja, to jest za toliko je uvećana cena kvadrata stana, pa će on sada biti obračunavan po ceni od 206.838 dinara, umesto prošlogodišnjih 195.052 dinara,

Takođe, na periferiji, u osmoj zoni, vrednost kvadratnog metra je uvećana čak 6,4 odsto. Ali, uzimajući u obzir da na obračun poreza utiče i umanjenje po osnovu amortizacije od jedan odsto, nekim poreskim obveznicima će namet biti umanjen zbog starosti objekta.

Zanimljivo je da znatno manji porast vrednosti kuća nego stanova, verovatno zbog slabijeg prometa u prošloj godini.

U četvrtoj zoni kvadratni metar kuće je procenjen na 69.059 dinara, što je za dva odsto manje nego 2020. godine, s tim što će vlasnicima kuća dodatno biti umanjeno poresko rešenje pošto će im porez za pomoćne objekte biti obračunavan kao porez za garaže.

U Sekretarijatu za javne prihode Beograda kažu da nemaju obavezu da vode posebnu evidenciju o primljenim poreskim prijavama za pomoćne objekte. Ali napominju da će za sve pomoćne objekte za koje je podneta poreska prijava ili se na osnovu raspoložive dokumentacije lokalne poreske administracije utvrdi da mogu da pređu iz kategorije poslovni objekti ili kuće za stanovanje u grupu garaže i pomoćni objekti, porez biti manji. Jer cena kvadratnog metra garaže manja je od cene kvadratnog metra stana ili kuće.

– U slučaju kada obveznik nije podneo poresku prijavu o promeni vrste nepokretnosti, pa rešenje dobije na staru grupu, može da se žali u roku od 15 dana od prijema rešenja kako bi objekat bio razvrstan u odgovarajuću grupu –- kažu u Sekretarijatu za javne prihode Beograda.

Porez na imovinu za stan od 50 kvadrata u centru Novog Sada uvećan je za 231 dinar, u odnosu na prošlu godinu kada je stajao 10.000 dinara.

Tržišna vrednost stanova u prvoj zoni ovog vojvođanskog grada porasla je za 3, 5 odsto, u drugoj za 3,80, a u trećoj za 4,93 procenta. Stopa amortizacije. kao korektivni element. iznosi 0,8 odsto po godini starosti pa će uvećanje za stare objekte biti minimalno.

Gradskoj poreskoj upravi Novog Sada podneto je 2.748 prijava za oporezivanje pomoćnih objekata.

– Za obveznike koji nisu do 31. januara podneli prijavu za pomoćne objekte Gradska uprava će ih  po službenoj dužnosti zaduživati na osnovu podataka dobijenih od drugih organa, dok će im kamata biti zaračunavati kada istekne 15 dana od uručenja rešenja – kažu u gradskoj upravi Novog Sada.

U Nišu poreska stopa i stopa amortizacije nisu menjane. Vrednost nekretnina u pojedinim zonama je rasla oko dva odsto, a u nekima je stagnirala, pa je uvećanje poreza na imovinu minimalno, to jest iznosi nekoliko stotina dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik