Počela utrka za državne subvencije za stambene kredite

Bez autora
Sep 04 2017

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama od 7,30 sati u svojim prostorijama počela je zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, koje su u ime svojih klijenata donijeli dostavljači pojedinih banaka. Prema podacima dostavljenima od zaštitarske službe formirala se lista redoslijeda ulazaka dostavljača pojedinih banaka. Kako se moglo čuti, pojedini dostavljači su pred zgradu APN-a stigli već jučer u večernjim satima, pri čemu je za APN bilo mjerodavno tko se s prvim minutama današnjeg dana zatekao prvi pred zgradom.

Počela utrka za državne subvencije za stambene krediteAgencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) od 7,30 sati u svojim prostorijama počela je zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, koje su u ime svojih klijenata donijeli dostavljači pojedinih banaka.

Prema podacima dostavljenima od zaštitarske službe formirala se lista redoslijeda ulazaka dostavljača pojedinih banaka. Kako se moglo čuti, pojedini dostavljači su pred zgradu APN-a stigli već jučer u večernjim satima, pri čemu je za APN bilo mjerodavno tko se s prvim minutama današnjeg dana zatekao prvi pred zgradom.

Prema neslužbenim podacima, prva na redu u 7,30 sati za predaju dokumentacije u urudžbeni ured bila je Erste banka, koja je predala 203 zahtjeva, slijedi Zagrebačka banka sa 343 zahtjeva, Privredna banka Zagreb s 283, Hrvatska poštanska banka s 34, OTP banka sa 44 te, zaključno s trenutkom dok je novinarima bio dopušten boravak u prostorijama Agencije, Splitska banka s 31 zahtjevom.

Subvencioniranjem stambenih kredita država pomaže građanima u otplati kredita prve četiri godine te će putem APN-a bankama uplaćivati pola iznosa mjesečne rate, a za tu je namjenu u ovogodišnjem državnom proračunu osigurano 17,5 milijuna kuna. Od ukupnih sredstava 75 posto je namijenjeno za kupnju stana, a 25 posto za kupnju ili izgradnju kuće. Pojedinim bankama isplata se ograničava na ukupno najviše 20 posto predviđenih sredstava.

Na ovaj natječaj ponovno je reagirao i GONG. "S obzirom na ozbiljne nedostatke u transparentnosti propisane procedure i velike mogućnosti pogodovanja 'preko reda', GONG poziva Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i APN da potpunim i točnim informacijama cijeloj javnosti objasne kako će osigurati transparentnost cijelog procesa odobravanja i nadzora nad zakonitošću subvencioniranja kamata na stambene kredite", stoji u priopćenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik