Počele prijave za subvencionirane stambene kredite

Bez autora
Mar 20 2023

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.

APN je dostavljačima banaka koji su predavali dokumentaciju klijenata vrata otvorio jutros u devet sati, a prema neslužbenim informacijama, zaključno s vremenom u kojem su novinari boravili u prostorijama APN-a, Privredna banka Zagreb (PBZ) predala je 87 zahtjeva, Erste banka 111 i Zagrebačka banka (Zaba) 100 zahtjeva.

Prošle je godine prosječna cijena stana u Hrvatskoj porasla za 20%, a u Zagrebu za čak 30%. U takvim uvjetima mlade obitelji sve teže dolaze do željenog doma. Danas će Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama početi primati prijave za novi krug subvencioniranih kredita za mlade do 45 godina u iznosu do najviše 100.000 eura.

Predsjednik udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Boro Vujović smatra da će mladi uz te mjere lakše doći do željenih kvadrata, a agent za nekretnine Sanjin Rastovac rekao je kako se danas stan u Zagrebu teško može naći za manje od 3000 eura po četvornome metru.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić bio je zajedno s direktorom APN-a Draganom Hristovom u Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama u povodu početka novog kruga zaprimanja zahtjeva za subvencionirane stambene kredite za mlade.

Cilj APN-a demografska obnova društva

Hristov je istaknuo da APN sedmu godinu za redom provodi program subvencioniranja stambenih kredita s osnovnim ciljem, a to je poticanje demografske obnove društva.

Osnovni uvjeti za odobravanje kredita su da tražitelji kredita moraju imati prebivalište u RH i ne više od 45 godina života te da ne posjeduju adekvatnu nekretninu za stanovanje. Subvencioniraju se krediti u iznosu do 100 tisuća eura odnosno 1500 eura po metru kvadratnom. Trajanje subvencije je pet godina, a za svako novorođeno dijete dodatne dvije godine, za maloljetno dijete i osobe s invaliditetom jedna godina, rekao je.

Hristov je dodao da svi zainteresirani za kupnju stana ili izgradnju kuće trebaju izabrati jednu od 12 kreditnih institucija s kojima APN ima potpisan ugovor o poslovnoj suradnji.

- Od 2017. do 2022. odobreno je ukupno 27500 zahtjeva, dodao je Hristov.

Prodano gotovo 30 tisuća stanova

Ministar je kazao da je ovaj model ustvari krenuo 2011. godine u vrijeme kada je na tržištu bilo 15 tisuća neprodanih stanova, to je bilo vrijeme velike financijske krize kada je potpuno stao građevinski sektor. A ta financijska kriza dijelom je potaknuta problemom nekretnina i propadanjem banaka, dodao je.

- Taj model je trajao samo dvije godine, ali je ga je onda Vlada Zorana Milanovića zaustavila i nije se prema tom projektu više moglo kupovati stanove, rekao je ministar.

Ministar je istaknuo da je prodano gotovo 30 tisuća stanova što govori da je model iznimno poticajan.

- Prema analizi modela prosječna dob kupaca u Hrvatskoj je 33 godine što govori da su mladi sugrađani zainteresirani za kupnju stana putem subvencioniranih stambenih kredita, a subvencija ovisi o indeksu razvijenosti, rekao je.

- Preko šest i pol tisuća djece je omogućilo svojim roditeljima da se produži taj rok vraćanja kredita, kroz smijeh je kazao ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik