Počinje podnošenje zahteva za restituciju

Bez autora
Feb 05 2012

Javni poziv za dostavljanje zahteva za restituciju biće objavljen danas, a bivši vlasnici moći će da podnose zahteve od 1. marta. Rok za dostavljanje zahteva je dve godine, a procenjuje se da će biti podneto oko 150.000 zahteva koji će se predavati na šalterima 150 pošta u Srbiji. Ne očekuje se da će biti gužve u poštama prilikom predaje zahteva, ali će, ako bude potrebno, biti povećan broj šaltera na kojima će se predavati zahtevi. Zahtev za vraćanje imovine mogu da podnesu svi bivši vlasnici oduzete imovine, odnosno njihovi zakonski naslednici i pravni sledbenici, kao i svi zakonski naslednici bivših vlasnika ili svaki od njih pojedinačno. Podnosilac uz zahtev treba da dostavi i dokumentaciju kojom dokazuje pravnu vezu sa bivšim vlasnikom, kao i rešenje o oduzetoj imovini. Prva rešenja o obeštećenju biće doneta za šest do sedam meseci. Nepotpuni zahtevi će biti odbačeni, ali će podnosilac zahteva dobiti obrazloženje sa spiskom dokumentacije koju je izostavio, kako bi mogao da podnese novi zahtev. Do kraja godine počeće i finansijsko obeštećenje isplatama akontacija u vrednosti 10 odsto od potraživane imovine, odnosno maksimalno 10.000 evra.

Počinje podnošenje zahteva za restitucijuJavni poziv za dostavljanje zahteva za restituciju biće objavljen danas, a bivši vlasnici moći će da podnose zahteve od 1. marta, najavio je direktor Agencije za restituciju Srbije Strahinja Sekulić.

Rok za dostavljanje zahteva je dve godine, a procenjuje se da će biti podneto oko 150.000 zahteva koji će se predavati na šalterima 150 pošta u Srbiji. Sekulić je rekao da ne očekuje da će biti gužve u poštama prilikom predaje zahteva, ali da će, ako bude potrebno, biti povećan broj šaltera na kojima će se predavati zahtevi. Zahtev za vraćanje imovine mogu da podnesu svi bivši vlasnici oduzete imovine, odnosno njihovi zakonski naslednici i pravni sledbenici, kao i svi zakonski naslednici bivših vlasnika ili svaki od njih pojedinačno.

Podnosilac uz zahtev treba da dostavi i dokumentaciju kojom dokazuje pravnu vezu sa bivšim vlasnikom, kao i rešenje o oduzetoj imovini. Prva rešenja o obeštećenju biće doneta za šest do sedam meseci. Nepotpuni zahtevi će biti odbačeni, ali će podnosilac zahteva dobiti obrazloženje sa spiskom dokumentacije koju je izostavio, kako bi mogao da podnese novi zahtev. Do kraja godine počeće i finansijsko obeštećenje isplatama akontacija u vrednosti 10 odsto od potraživane imovine, odnosno maksimalno 10.000 evra. Za obeštećenje bivših vlasnika kojima imovina neće biti vraćena u naturi obezbeđeno je za 2012. godinu oko 740 miliona dinara, dok u Fondu za restituciju, gde je izdvajan novac od prodaje društvenih firmi, trenutno ima 120 miliona evra.

Mreža za restituciju ocenila je ovog vikenda da građani ne treba da žure sa podnošenjem zahteva, jer će njihovi zahtevi biti odbačeni ako bude falio i jedan jedini podatak, ali i zbog toga što u budžetu za ovu godinu nema novca za isplatu i što je izvesno da će promenama Zakona o povraćaju imovine biti uvedena supstitucija.

Koordinator ove organizacije Mile Antić kontrirao je tvrdnjama iz Agencije, rekavši da je u Fondu za restituciju za isplatu svih bivših vlasnika za ovu godinu predviđeno 50 miliona dinara, odnosno nepunih 490.000 evra, što se, može proveriti u Službenom glasniku. Antić je pozvao stare vlasnike da hitno provere da li je njihova imovina koju su prijavili 2006. godine pravilno upisana u bazi podataka pri Republičkoj direkciji za imovinu, jer „smo u preko 90 odsto slučajeva ustanovili da podaci nisu upisani pravilno“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik