Pojednostavljenje procedura za izdavanje građevinskih dozvola

Bez autora
Sep 24 2012

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić izjavio je danas da će država učiniti sve da pojednostavi proceduru za izdavanje građevinskih dozvola. Potrebne su radikalne promene u tom sektoru jer je dosadašnji način izdavanja dozvola bio komplikovan, skup i podsticao je mito i korupciju. Država će uskoro omogućiti da se građevinske dozvole dobijaju na jednom mestu, a za 20 do 30 dana u skupštinskoj proceduri će se naći izmene Zakona o državnom premeru i katastru i Zakona o izgradnji. Biće omogućeno i da se sve naknade za gradnju plaćaju nakon što se dobije građevinska dozvola. Izdavanje građevinskih dozvola primer je barijere sa kojom se susreću privrednici u Srbiji. To utiče na odluku mnogih investitora da ulažu u Srbiji, što ima posledice na privredni rast zemlje i otvaranje novih radnih mesta. U studiji Svetske banke “Doing business 2012” Srbija je na 175. mestu od ukupno 183 zemlje kada je reč o postupku izdavanja građevinskih dozvola. Tako nizak rejting posledica je toga što pomenuti postupak u Srbiji traje 279 dana i podrazumeva 19 procedura i pribavljanje 20 različitih dozvola.

Pojednostavljenje procedura za izdavanje građevinskih dozvolaMinistar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić izjavio je danas da će država učiniti sve da pojednostavi proceduru za izdavanje građevinskih dozvola.

Ilić je na skupu o unapređenju efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola, koji je organizovala Misija USAID u Srbiji, istakao da su potrebne radikalne promene u tom sektoru jer je dosadašnji način izdavanja dozvola bio komplikovan, skup i podsticao je mito i korupciju.

Država će uskoro omogućiti da se građevinske dozvole dobijaju na jednom mestu, a za 20 do 30 dana u skupštinskoj proceduri će se naći izmene Zakona o državnom premeru i katastru i Zakona o izgradnji. Biće omogućeno i da se sve naknade za gradnju plaćaju nakon što se dobije građevinska dozvola.

Direktor Misije USAID u Srbiji Suzan Fric saopštila je da je izdavanje građevinskih dozvola primer barijere sa kojom se susreću privrednici u Srbiji. To utiče na odluku mnogih investitora da ulažu u Srbiji, što ima posledice na privredni rast zemlje i otvaranje novih radnih mesta.

Fric je navela da je u studiji Svetske banke “Doing business 2012” Srbija na 175. mestu od ukupno 183 zemlje kada je reč o postupku izdavanja građevinskih dozvola. Tako nizak rejting posledica je, kako je istakla, toga što pomenuti postupak u Srbiji traje 279 dana i podrazumeva 19 procedura i pribavljanje 20 različitih dozvola.

Ona je napomenula da je mesto Srbije na listi Svetske banke razlog za zabrinutost države i investitora koji već posluju u Srbiji, ali i onih koji planiraju da to učine.

Zbog toga je, kako je navela, USAID uradio analizu efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola, gde su predstavljene glavne prepreke i date konkretne preporuke i rešenja da se stanje u toj oblasti poboljša.

Fric je naglasila da se u toj studiji, pored ostalog, navodi da bi ubrzan postupak izdavanja građevinskih dozvola smanjio korupciju, povećao investicije i pokrenuo građevinsku delatnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik