Pojeftinio poslovni prostor

Bez autora
Mar 21 2010

U poslednjih pet godina, u Srbiji, posebno u Beogradu, najviše su se gradili poslovni prostori. Ekonomska kriza i sve manja tražnja primorali su njihove vlasnike da snize zakupninu i za trećinu. Trenutno, u prestonici ima više od 100 hiljada kvadrata praznog poslovnog prostora, pa stručnjaci smatraju da je sada momenat da zakupac potpiše ugovore na duži vremenski period, jer se već 2011. godine očekuje rast cena. Ipak, većina investitora tvrdi da u sledećih nekoliko godina neće zidati poslovni prostor, već će investirati u gradnju tržnih centara. U niškom Poslovnom centru Kalča sve je više natpisa na mnogim kancelarijama - izdaje se prostor. Zakupci kažu da su rente od 500 do 2.250 dinara za kvadratni metar, u zavisnosti od gradske zone. U prestonici ima 700 hiljada kvadrata poslovnog prostora. Od toga, 250 hiljada u vlasništvu je gradske Agencije za poslovni prostor, gde zakupci plaćaju od od 147 do 671 dinar po kvadratu.

Pojeftinio poslovni prostorEkonomska kriza i sve manja tražnja za poslovnim prostorom primorali su njihove vlasnike da snize zakupninu i za trećinu.

U Beogradu 100 hiljada kvadrata čeka zakupce. Većina investitora tvrdi da će u sledećih nekoliko godina ulagati u tržne centre.

U poslednjih pet godina, u Srbiji, posebno u Beogradu, najviše su se gradili poslovni prostori. Ekonomska kriza i sve manja tražnja primorali su njihove vlasnike da snize zakupninu i za trećinu.

Trenutno, u prestonici ima više od 100 hiljada kvadrata praznog poslovnog prostora, pa stručnjaci smatraju da je sada momenat da zakupac potpiše ugovore na duži vremenski period, jer se već 2011. godine očekuje rast cena.

Ipak, većina investitora tvrdi da u sledećih nekoliko godina neće zidati poslovni prostor, već će investirati u gradnju tržnih centara.

U niškom Poslovnom centru Kalča sve je više natpisa na mnogim kancelarijama - izdaje se prostor. Zakupci kažu da su rente od 500 do 2.250 dinara za kvadratni metar, u zavisnosti od gradske zone.

"Zakup plaćam 170 evra mesečno. Puno je ono što još plaćamo troškove održavanja, grejanja, i to je još jedan iznos kirije", rekoa je Dragan Petrov iz knjigovodstvene agencije "Prima nota".

U prestonici ima 700 hiljada kvadrata poslovnog prostora. Od toga, 250 hiljada u vlasništvu je gradske Agencije za poslovni prostor, gde zakupci plaćaju od od 147 do 671 dinar po kvadratu.

Kažu da zbog cene, ali i ugovora na neodređeno vreme, nemaju praznih prostora. Da bi se izbegle zloupotrebe pri rentiranju traže da se i opštinski poslovni prostori njima pripoje.

"Bilo je slučajeva podzakupa i to je razlog zakonski i ugovorni da se raskinu ugovori. Sada su to predmeti na sudu i čekamo sudska iseljenja", rekao je Saša Leković iz Agencije za poslovni prostor Grada Beograda.

Visok kvalitet, niska cena

Vlasnike privatnog poslovnog prostora muče drugi problemi, jer je, kažu, ekonomska kriza upravo njih najviše uzdramala. Nude visoko kvalitetan poslovan prostor, a zakupnine su, u odnosu na prošlu godinu, niže za 30 odsto. Tako zakupci najekskluzivnije kancelarije plaćaju od 13 do 15 evra po kvadratnom metru.

"Mi verujemo da će u budućnosti Srbije biti potrebno još poslovnog prostora klase A, međutim u narednih nekoliko godina nećemo investiarati u izgradnju poslovnog prostora jer ga već ima dovoljno, a važno je zadržati postojeće zakupce", rekao je Rob Švajcer, "Meri Linč".

Sledećeg meseca, u Novom Beogradu biće završen objekat od 30 hiljada kvadrata visoke klase poslovnog prostora.

Stručnjaci za strana ulaganja u nekretnine smatraju da zakupci upravo treba da iskoriste ovaj period niskih cena i ugovore potpisuju na što duži vremenski period.

"Ono što je prednost našeg grada i Srbije jeste da finansijski momenat ipak omogućava dosta niže rente cena koje su u okruženju dosta veće, recimo ako upoređujemo Albaniju gde je strahovito visok kvadrat koji može da se ponudi, sigurno je primamljivije pozicionirati svoj biznis u Srbiji", rekao je Jovan Jovanović, BNP Paribas-Blu Haus.

Do kraja 2010. godine, u prestonici je planiran završetak izgradnje još oko 180 hiljada kvadrata modernog poslovnog prostora.

S druge strane, analitičari kažu da je Beograd, posle Atine, najskuplji na Balkanu za rentiranje lokala u glavnim trgovačkim zonama, kao i u modernim tržnim centrima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik