Poljski fond kupio "Studenac"

Bez autora
Jun 06 2018

Tvrtka "Studenac", dalmatinski trgovački div s više od 2700 zaposlenih, prodan je, kako doznaje Makarska kronika, a prenosi Slobodna Dalmacija, poljskom private equity fondu Enterprise Fund VII kojim upravlja Enterprise Investors. U Hrvatskoj su odnedavno vlasnici tvrtke Pan Pek, od Ivice Todorića svojedobno su preuzeli Intersport, a preko tvrtke u Češkoj vlasnici su i Radenske i mineralne vode Studenac. Svečano potpisivanje ugovora i javna prezentacija trebali bi biti obavljeni ovoga tjedna, kada će biti obznanjeni i detalji vlasničkog preuzimanja kao moguće i najvećeg ovogodišnjeg stranog ulaganja u Hrvatsku. Iako se govorilo, kada su pregovori s Poljacima tek bili počeli, da će vlasnik "Studenca" zadržati određeni udjel u tvrtki, navodno je Josip Milavić svoj portfelj odlučio u potpunosti prepustiti Enterprise Investorsu.

Poljski fond kupio Tvrtka "Studenac", dalmatinski trgovački div s više od 2700 zaposlenih, prodan je, kako doznaje Makarska kronika, a prenosi Slobodna Dalmacija, poljskom private equity fondu Enterprise Fund VII kojim upravlja Enterprise Investors.

U Hrvatskoj su odnedavno vlasnici tvrtke Pan Pek, od Ivice Todorića svojedobno su preuzeli Intersport, a preko tvrtke u Češkoj vlasnici su i Radenske i mineralne vode Studenac, piše tportal.

Svečano potpisivanje ugovora i javna prezentacija trebali bi biti obavljeni ovoga tjedna, kada će biti obznanjeni i detalji vlasničkog preuzimanja kao moguće i najvećeg ovogodišnjeg stranog ulaganja u Hrvatsku.

Iako se govorilo, kada su pregovori s Poljacima tek bili počeli, da će vlasnik "Studenca" zadržati određeni udjel u tvrtki, navodno je Josip Milavić svoj portfelj odlučio u potpunosti prepustiti Enterprise Investorsu.

Točnije, Poljacima će prepustiti poslovanje "Studenca", dok će sve tvrtkine nekretnine, pa tako i one u kojima se nalaze trgovine, i dalje ostati u vlasništvu Milavićeve obitelji, piše list.

Omiški "Studenac" drugi je po veličini dalmatinski trgovački lanac, iza splitskog "Tommyja", te je osmi po veličini maloprodajni lanac u Hrvatskoj, a njegov osnivač i dojučerašnji vlasnik pokretač je i NTL-a, Nacionalnog trgovačkog lanca, koji će sada izgubiti znatan dio na tržištu koje očito, poglavito kad se u obzir uzme još neraščišćena pozicija "Konzuma", čekaju zanimljivi dani.

Maloprodajni lanac "Studenac" 2016. godinu završio je s više od 360 marketa i supermarketa, te uz prihod od 1,5 milijardi kuna, što je bio rast od 80-ak milijuna u odnosu na prethodnu godinu.

Milavić je, prema neslužbenim informacijama, zadovoljan postignutim. U potpunosti će se moći posvetiti hotelijerstvu (zasad ima dva otvorena hotela, jedan u Ruskamenu, drugi u Omišu, dok treći uskoro otvara u Dućama, a završava i obnovu naselja u svojim rodnim Smolonjama), a ostaju mu brojne nekretnine u kojima se trenutačno nalaze trgovine "Studenca" i na koje će ubuduće od Poljaka dobivati mjesečni najam.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik