Popusti za legalizaciju

Bez autora
Mar 28 2010

U Srbiji je predato oko sedamsto hiljada zahteva za legalizaciju. Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje traži od lokalnih vlasti da ne podižu cene.Neuspeh prethodnih legalizacija nadležni pravdaju nerešenim imovinskim odnosima, nedostatkom urbanističkih planova, ali i velikom korupcijom u administraciji. U beogradskom naselju Kumodraž, žitelji Ulice ruža kupovali su zemlju od starosedelaca. Pre desetak godina, ar su plaćali 3.500 evra, jer se tada govorilo da je to zemljište predviđeno za gradnju porodičnih kuća.

Popusti za legalizacijuBeogradska vlast daje 50 odsto popusta za kuće do 300 kvadrata.

Njihovi vlasnici legalizaciju mogu platiti na 60 mesečnih rata. Užice, Niš, Kraljevo, Loznica i Šabac daju drugačije popuste. Građani koji plaćaju legalizaciju kuće, nemaju taj trošak za pomoćne objekte.

U Srbiji je predato oko sedamsto hiljada zahteva za legalizaciju. Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje traži od lokalnih vlasti da ne podižu cene. Neuspeh prethodnih legalizacija nadležni pravdaju nerešenim imovinskim odnosima, nedostatkom urbanističkih planova, ali i velikom korupcijom u administraciji.

U beogradskom naselju Kumodraž, žitelji Ulice ruža kupovali su zemlju od starosedelaca. Pre desetak godina, ar su plaćali 3.500 evra, jer se, kažu, tada govorilo da je to zemljište predviđeno za gradnju porodičnih kuća. Tako je i Branimir Vučković 2006. godine uradio projekat kuće i u opštini zatražio odobrenje za gradnju.

"Tada nam je odgovoreno da na tom potezu ili predelu nije izvršena detaljna regulacija urbanističkog plana i da to ne možemo da radimo. Došli u situaciju, s obzirom da je plac već bio kupljen kao pravo korišćenja od prvog vlasnika, da se upustimo u jednu nelegalnu radnju kao što je zidanje porodične kuće", kaže Vučković.

Branimir Vučković kaže da je cena od 19 hiljada evra za kuću od 280 kvadrata u 5. gradskoj zoni je previsoka, jer su komšije i on sami finansirali uvođenje vode i struje, kao i asfaltiranje ulice, a o kanalizaciji još maštaju.

Beogradska vlast daje 50 odsto popusta za kuće do 300 kvadrata. Njihovi vlasnici legalizaciju mogu platiti na 60 mesečnih rata. Za uplatu celog iznosa imaju i dodatni popust, tako da plaćaju samo četvrtinu pune cene legalizacije.

Pojedini gradovi, poput Užica, Niša, Kraljeva, Loznice i Šapca, daju drugačije popuste. Tako građani koji plaćaju legalizaciju kuće, nemaju taj trošak za pomoćne objekte.

"Građani su informisani delimično kako da ostvare popust i kada da dobiju konkretne informacije kako do popusta doći. Neki ako ne mogu da ispune te uslove odustanu od legalizacije", rekao je Aleksandar Tadić iz šabačkog "Projekta".

Pored cene, građani imaju problem i da prikupe dokumentaciju o pravu svojine.

Kopiju plana i list nepokretnosti vlasnici divljih kvdarata dobijaju u Geodetskom zavodu.

"Ako nema to on mora da pronađe ovlašćenog geodetu da snimi objekat i predaje taj dokumenat. Mi obradimo i on dobija kopiju plana", kaže Radivoje Jelić iz Geodetskog zavoda.

Sledećih nekoliko meseci, službe za legalizaciju širom Srbije treba da obrade podatke za oko 900 hiljada objekata. Ipak, procedura za legalizaciju je sada, kažu, jednostavnija.

"Konkretno priznaće se svi ugovori koji su zaključeni do 13. maja 2003. godine i koji su overeni u sudu, ostavinska rešenja, presude ili bilo kakvi pravni osnov koji je doneo sud", izjavio je Dalibor Biševac, zamenik sekretara za legalizaciju u Beogradu.

Ako ste samo podneli zahtev, ali ne i dokumentaciju, za to ćete imati 60 dana, od dana kada dobijete obaveštenje iz opštine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik