Porez isti i za strance

Bez autora
Aug 19 2010

Porez na nepokretnosti za strance koji posjeduju imovinu u Crnoj Gori ne obračunava se drugačije u odnosu na rezidente, jer ima i crnogorskih džavljana koji tu obavezu izmiruju po višim stopama. Nekretnine građana koji nemaju prebivalište na teritoriji Opštine Tivat već ih koriste za odmor i rekreaciju, oporezovane su većom poreskom stopom nego što je to slučaj kod onih koji imaju prebivalište. Na osnovu utvrđenog mjesta prebivališta vlasnika nekretnine, koje se dokazuje ličnom kartom, moguće odrediti manju stopu poreza na nepokretnost, kao i da postoji oslobađanje po članovima domaćinstva. Postoje oni koji imaju stanove za odmor i rekreaciju i nemaju smanjene po osnovu članova domaćinstva, zbog čega su te stope više...

Porez isti i za strancePorez na nepokretnosti za strance koji posjeduju imovinu u Crnoj Gori ne obračunava se drugačije u odnosu na rezidente, jer ima i crnogorskih džavljana koji tu obavezu izmiruju po višim stopama, saopšteno je iz Opštine Tivat.

Sekretar tivatskog Sekretarijata za ekonomski razvoj i finansije, Ivan Novosel, objasnio je da su nekretnine građana koji nemaju prebivalište na teritoriji Opštine Tivat već ih koriste za odmor i rekreaciju, oporezovane većom poreskom stopom nego što je to slučaj kod onih koji imaju prebivalište.

On je dodao da je na osnovu utvrđenog mjesta prebivališta vlasnika nekretnine, koje se dokazuje ličnom kartom, moguće odrediti manju stopu poreza na nepokretnost, kao i da postoji oslobađanje po članovima domaćinstva.

»Postoje oni koji imaju stanove za odmor i rekreaciju i nemaju smanjene po osnovu članova domaćinstva, zbog čega su te stope više. Svi koji nemaju prebivalište u Tivtu, a imamo ih iz Kotora i drugih crnogorskih opština, kao i država okruženja, podliježu istom načinu plaćanja poreza«, rekao je Novosel Radiju Slobodna Evropa.

On tvrdi da ne postoji »odokativna« metoda za utvrđivanje poreza, već Zakon, opštinska odluka i metodologija za određivanje tržišne vrijednosti nekretnine. »Program je jedinstven za sve i sve se radi kompjuterski«, kazao je Novosel.

Beograđanin V. S, koji 25 godina ima stan u Opštini Tivat, podnio je tužbu Sudu u Strazburu, jer tvrdi da su Srbi, koji imaju nekretnine u Crnoj Gori i za njih plaćaju prosječno 150 odsto veći porez nego crnogorski državljani, obespravljeni.

On smatra da nije normalno da državljanin Crne Gore plaća porez na imovinu od 20 centi po kvadratu, a onaj iz Srbije, kako tvrdi, 50 centi. »Godinama sam nezakonito oporezivan kao državljanin Srbije i vlasnik nekretnine u Crnoj Gori, kao i većina drugih nerezidenata«, naveo je V. S. u izjavi dostavljenoj agenciji Mina-business.

Takođe je saopštio da se zbog toga blagovremeno žalio nadležnim sudskim instancama, ali da su sve njegove žalbe, zaključno sa Upravnim sudom Crne Gore, odbijene.

V. S. smatra da su njegova ljudska i građanska prava narušena i zbog činjenice da mu je, pored poreza na nepokrentosti, nametnuta i obaveza plaćanja naknade za odvoženje smeća, kao i televizijske takse. On tvrdi i da od 2008. godine ima obavezu plaćanja turističke takse od 70 centi dnevno. »Smanjenje poreza ili ukidanje ostalih komunalnih davanja bila bi prava mjera. U protivnom, zakoni su diskriminatorski i nesaglasni sa ljudskim pravima i obavezama koje imaju građani EU«, naveo je V. S. u žalbi Upravnom sudu, koju je dostavio agenciji. On tvrdi i da državljani Crne Gore, koji posjeduju nekretnine u Srbiji i nemaju prijavljen boravak, imaju isti tretman kao srpski državljani.

Iz Ministarstva finansija ranije je saopšteno da porez na nepokretnosti određuju lokalne samouprave kojima pripada i prihod od te dažbine.

Stopa poreza se određuje na osnovu Zakona o porezu na nepokretnost. »Stopa poreza je proporcionalna. Lokalna samouprava odlučuje koliki će porez biti po osnovu vrste nepokretnosti i ona ne smije biti manja od 0,08 odsto, ni veća od 0,8 odsto tržišne vrijednosti nepokretnosti«, rekli su predstavnici Ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik