Porezi za gradnju se iz opštinske sele u nadležnost države

Bez autora
Jul 05 2010

Vlada će, prema najavama iz Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine, u narednom periodu preuzeti ulogu opština u naplaćivanju poreza na građevinsko zemljište koje je bilo predviđeno za gradnju objekata, a investitor nije ispunio svoje planove. Time će se, pored uvođenja novih planskih dokumenata, uvesti više reda u toj oblasti. Sa Ministarstvom finansija intenzivno se razgovara na temu novih poreskih elemenata koji se tiču poreza na nepokretnosti, poreza na neizgrađeno građevinsko zemljište, ali i drugih poreza koji bi trebalo jasno da destimulišu one koji priželjkuju neku devijaciju ili vanstandardno ponašanje u uređenju prostora. Ti porezi i do sada bili predviđeni u poreskom sistemu, ali su bili u nadležnosti opština. Druga tema je da planski dokumenti budu zaista doneseni na svim lokalnim upravama. Veliki dio odgovornosti za uređenje prostora je na opštinama i istina je da lokalni planski dokumenti stižu u Ministarstvo na mišljenje i saglasnost, ali je veliki broj onih dokumenata koji su rađeni po starom zakonu i koji su dolazili kod nas tek par dana prije usvajanja u lokalnom parlamentu.

Porezi za gradnju se iz opštinske sele u nadležnost državeVlada će, prema najavama iz Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine, u narednom periodu preuzeti ulogu opština u naplaćivanju poreza na građevinsko zemljište koje je bilo predviđeno za gradnju objekata, a investitor nije ispunio svoje planove.

Pomoćnik ministra Branislav Gregović u intervjuu za "Vijesti" kaže da će se time, pored uvođenja novih planskih dokumenata, uvesti više reda u toj oblasti.

- Sa Ministarstvom finansija intenzivno razgovaramo na temu novih poreskih elemenata koji se tiču poreza na nepokretnosti, poreza na neizgrađeno građevinsko zemljište, ali i drugih poreza koji bi trebalo jasno da destimulišu one koji priželjkuju neku devijaciju ili vanstandardno ponašanje u uređenju prostora - kaže Gregović i pojašnjava da su ti porezi i do sada bili predviđeni u poreskom sistemu, ali su bili u nadležnosti opština.

- Druga tema je da planski dokumenti budu zaista doneseni na svim lokalnim upravama. Veliki dio odgovornosti za uređenje prostora je na opštinama i istina je da lokalni planski dokumenti stižu u Ministarstvo na mišljenje i saglasnost, ali je veliki broj onih dokumenata koji su rađeni po starom zakonu i koji su dolazili kod nas tek par dana prije usvajanja u lokalnom parlamentu.

Prema Gregovićevim riječima, enorman potencijal za investicije nije iskorišten, ali ne zbog propusta države.

- Veoma je mali broj objekata koji su bili predviđeni za gradnju i realizovani su do danas. To je složeno pitanje koje nije samo za nas u Ministarstvu. Razlozi mogu biti ekonomske, finansijske prirode, koje je vjerovatno i globalna kriza učinila većim i uticala na dinamiku realizacije - dodaje pomoćnik ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine, ističući da će se ubuduće dati više prostora izgradnji turističkih kapaciteta u odnosu na stambene površine tamo gdje je to potrebno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik