Posao u Njemačkoj dobilo 27 preduzeća

Bez autora
Oct 03 2010

Direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić uručila je u petak detašmane za rad u Njemačkoj u detašmenskoj 2010/2011. godini za 27 preduzeća iz Srpske. Preduzećima iz RS su podijeljena ukupno 503 detašmana. U oblasti građevinarstva dodijeljene su 153 dozvole, za montažerske radove 260, a za izolaterstvo 90 detašmana. Dodatno će biti podijeljeno još 130 detašmana u osam preduzeća. Ove godine detašmane su dobila i tri nova preduzeća, koja nisu ranije koristila dozvole za rad u Njemačkoj. Preduzeća iz Srpske, uprkos velikoj konkurenciji i niskoj cijeni satnica, uspjela su da opstanu na njemačkom tržištu. Preduzeća koja dobijaju detašmane donose značajna devizna sredstva u Republiku Srpsku, i to je samo jedna od prednosti rada domaćih firmi u inostranstvu...

Posao u Njemačkoj dobilo 27 preduzećaDirektor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić uručila je u petak detašmane za rad u Njemačkoj u detašmenskoj 2010/2011. godini za 27 preduzeća iz Srpske.

Ristićeva je kazala da su preduzećima iz RS podijeljena ukupno 503 detašmana.

- U oblasti građevinarstva dodijeljene su 153 dozvole, za montažerske radove 260, a za izolaterstvo 90 detašmana. Dodatno će biti podijeljeno još 130 detašmana u osam preduzeća - rekla je Ristićeva.

Dodala je da su ove godine detašmane dobila i tri nova preduzeća, koja nisu ranije koristila dozvole za rad u Njemačkoj.

Ristićeva je naglasila da su preduzeća iz Srpske, uprkos velikoj konkurenciji i niskoj cijeni satnica, uspjela da opstanu na njemačkom tržištu.

- Preduzeća koja dobijaju detašmane donose značajna devizna sredstva u Republiku Srpsku, i to je samo jedna od prednosti rada domaćih firmi u inostranstvu - kazala je Ristićeva i naglasila da preduzeća koja rade u Njemačkoj ujedno prate i moderne trendove u građevinarstvu.

Direktor preduzeća "Luka" iz Banjaluke Goran Branković kazao je da ova firma već 19 godina posluje u Njemačkoj.

- Ovo preduzeće je prvo iz Republike Srpske koje je pomoću detašmana počelo da radi na njemačkom tržištu - kazao je Branković i dodao da "Luka" u ovoj zemlji izvodi elektroinstalacione radove.

On je naglasio da se na njemačkom tržištu može opstati i pored velike konkurencije.

- Naši radnici mjesečno zarađuju oko 3.700 evra - rekao je Branković.

Najviše detašmana, i to 55, dobilo je preduzeće "IMOSS TRADE" iz Banjaluke, a 24 detašmana dobila je firma "Monting Montaža" iz Bijeljine.

Dozvole za rad u inostranstvu dobila su i preduzeća iz Modriče, Dervente, Ugljevika, Doboja, Zvornika, Laktaša, Šamca, Broda, Trebinja i Srpca.

Kriterijumi

Među kriterijuma koje su preduzeća morala da ispune da bi dobila dozvolu za rad u Njemačkoj bilo je da su registrovana u Republici Srpskoj za radove koje će izvoditi u Njemačkoj, kao i da imaju otvoreno predstavništvo u ovoj zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik