Preko katastra brže do tapije

Bez autora
Sep 18 2012

Vlasnike bespravno izgrađenih objekata koji do sada nisu dobili papire za svoja zdanja očekuje katastarska legalizacija. Šta to konkretno znači, objasniće u sredu predstavnicima lokalnih samouprava i medijima Velimir Ilić, ministar građevine. Upis prava svojine u katastru nepokretnosti na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole cilj je Ilićevog ministarstva i već je formirana radna grupa, koja priprema izmene Zakona o državnom premeru i katastru. Takođe, na skupu u Beogradu biće formiran i savet, koji će činiti predstavnici gradova i opština. Savet će se takođe uključiti u pripremu izmena zakona, koji treba da rezultiraju upisom većine nelegalnih objekata u javnu knjigu o nepokretnostima i pravima na njima. Trošak legalizacije bespravnih objekata biće prilagođen prosečnom srpskom džepu. Ali bez podrške lokalnih samouprava, to nije moguće. Opštine i gradovi, po zakonu, za svoju teritoriju propisuju naknadu za uređenje zemljišta. Za uspeh procesa legalizacije lokalne samouprave bi trebalo, dakle, da se odreknu dela prihoda.

Preko katastra brže do tapijeVlasnike bespravno izgrađenih objekata koji do sada nisu dobili papire za svoja zdanja očekuje katastarska legalizacija. Šta to konkretno znači, objasniće u sredu predstavnicima lokalnih samouprava i medijima Velimir Ilić, ministar građevine.

Kako nezvanično saznajemo, upis prava svojine u katastru nepokretnosti na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole cilj je Ilićevog ministarstva i već je formirana radna grupa, koja priprema izmene Zakona o državnom premeru i katastru. Takođe, na skupu u Beogradu biće formiran i savet, koji će činiti predstavnici gradova i opština. Savet će se takođe uključiti u pripremu izmena zakona, koji treba da rezultiraju upisom većine nelegalnih objekata u javnu knjigu o nepokretnostima i pravima na njima.

Ako je suditi po ranijim izjavama ministra Ilića, trošak legalizacije bespravnih objekata biće prilagođen prosečnom srpskom džepu. Ali bez podrške lokalnih samouprava, to nije moguće. Opštine i gradovi, po zakonu, za svoju teritoriju propisuju naknadu za uređenje zemljišta. Za uspeh procesa legalizacije lokalne samouprave bi trebalo, dakle, da se odreknu dela prihoda.

Opštine i gradovi imaju interes da se legalizacija ubrza i u tom smislu podržaće svaku ideju nadležnog Ministarstva, ali će voditi računa i o interesima onih koji zidaju ili su zidali sa dozvolom poštujući sve procedure. Dakle, ako se smanjuje cena onda to mora da važi i za redovan postupak, kada se gradi sa papirima, inače se u suprotnom krši Ustav, koji garantuje jednakost svim građanima. I to će biti alibi za gradove i opštine, jer najveći prihod ostvaruju od naknada za uređenje zemljišta i teško da će toga da se odreknu.

Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji iz prošle godine ubrzan je postupak legalizacije, pojednostavljena procedura obezbeđeni astronomski popusti od 99 i 60 odsto. Međutim, uprkos popustima činjenica je da građani nemaju novac da podmire sve troškove i zato i ne žure sa dostavljanjem tražene dokumentacije. Između ostalog i zbog toga broj legalizovanih objekata nije premašio deset odsto. Svakako i dalje su nerešeni imovinsko-pravni odnosi i nedostatak pravnog kontinuiteta najveće prepreke vlasnicima nelegalnih objekata da dođu do tapije. Pitanje je koliko taj problem može da se reši, jer država svakako mora da vodi računa o tome da se postupkom legalizacije ne naruši pravna sigurnost.

Primer Hrvatske

I susedna Hrvatska decenijama ne može da reši problem bespravne gradnje. U avgustu ove godine donete su izmene zakona, za koje nadležni veruju da će ubrzati postupak legalizacije i da će veliki broj zdanja legalizovati. Uz geodetski snimak, od dokumentacije se prilaže i arhitektonski snimak izvedenog stanja, dokaz o mehaničkoj otpornosti i stabilnosti. Naknada za legalizaciju za objekat od sto kvadrata iznosi 450 evra, a ako je u zaštićenom obalskom pojasu 3.000 evra. Uz to, plaća se i komunalni i vodni doprinos, što odgovara našoj naknadi za uređenje zemljišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik