Prepolovljeni javnobilježnički troškovi za stambene kredite

Bez autora
Jan 23 2011

Nakon što je primjena izmijenjenog ovršnog zakona s prvim danima ove godine šokirala sve koji su naumili podignuti stambeni kredit, samo 20 dana kasnije šok je pomalo ipak ublažen. Nađeno je kompromisno rješenje - reagiralo je Ministarstvo pravosuđa te doslovno prepolovilo iznose koje dužnik, uz sve druge troškove podizanja kredita, mora ostaviti u javnobilježničkom uredu. Naime, troškovi solemnizacije kredita kod javnih bilježnika enormno su porasli od 1. siječnja budući da novi ovršni zakon za stambeni kredit predviđa tri solemnizacije umjesto dosadašnje jedne. Točnije, obrasci suglasnosti o zapljeni i zadužnica, koji se koriste kao instrumenti osiguranja naplate kredita, odsad se podnose javnom bilježniku na potvrdu, odnosno solemnizaciju, za razliku od dosadašnje ovjere potpisa. Stoga je, iako javni bilježnici 15 godina nisu mijenjali tarife, zakon drastično poskupio njihove usluge. O kojim je iznosima riječ, najbolje govori primjer iz prakse jednog zagrebačkog javnobilježničkog ureda.

Prepolovljeni javnobilježnički troškovi za stambene krediteNakon što je primjena izmijenjenog ovršnog zakona s prvim danima ove godine šokirala sve koji su naumili podignuti stambeni kredit, samo 20 dana kasnije šok je pomalo ipak ublažen.

Nađeno je kompromisno rješenje - reagiralo je Ministarstvo pravosuđa te doslovno prepolovilo iznose koje dužnik, uz sve druge troškove podizanja kredita, mora ostaviti u javnobilježničkom uredu.

Naime, troškovi solemnizacije kredita kod javnih bilježnika enormno su porasli od 1. siječnja budući da novi ovršni zakon za stambeni kredit predviđa tri solemnizacije umjesto dosadašnje jedne. Točnije, obrasci suglasnosti o zapljeni i zadužnica, koji se koriste kao instrumenti osiguranja naplate kredita, odsad se podnose javnom bilježniku na potvrdu, odnosno solemnizaciju, za razliku od dosadašnje ovjere potpisa. Stoga je, iako javni bilježnici 15 godina nisu mijenjali tarife, zakon drastično poskupio njihove usluge.

O kojim je iznosima riječ, najbolje govori primjer iz prakse jednog zagrebačkog javnobilježničkog ureda. Naveli su prošlotjedni slučaj solemnizacije stambenog kredita od 115.000 eura za koji su javnobilježnički troškovi iznosili 4800 kuna. To je bilo samo dan nakon što je Ministarstvo objavilo novi pravilnik o nagradama i naknadama javnih bilježnika u ovršnom postupku. Da je klijent došao dan ranije, iznos za isti posao i kredit bio bi 8000 kuna, a da je kredit solemniziran prije Nove godine, cifra bi bila 2700 kuna, rekli su nam u javnobilježničkom uredu.

Situacija do koje je dovela primjena novih zakonskih propisa nije bila ugodna nikome. Javni bilježnici su se, kažu, ni krivi ni dužni našli na udaru nezadovoljstva stranaka koje su ostale zatečene iznosima za njihove usluge. Kako su nam pojasnili u Javnobilježničkoj komori, 1. siječnja su na snagu stupile odredbe čl. 124, 125 i 126 Ovršnog zakona, a koje određuju zapljenu po pristanku dužnika, zapljenu računa na temelju zadužnice i zapljenu računa na temelju bjanko zadužnice. Do poskupljenja usluga javnog bilježnika došlo je jer je javni bilježnik prilikom solemnizacije privatne isprave obvezan primijeniti drugi članak Pravilnika o javnobilježničkoj tarifi nego dosad, kažu u Komori.

Stoga je, prema riječima direktora Hrvatske udruge banaka Zorana Bohačeka, u namjeri da se za solemnizaciju zadužnice može primijeniti niža tarifa odlučeno da se napravi jednoobrazni tekst zadužnice. »Zadužnice će se i dalje moći koristiti kao instrument osiguranja kredita, a time će se ukloniti i trenutačno sporije odobravanje ili puštanje već odobrenih kredita«, rekao je Bohaček. A u bankama su krediti bili 'zaštekali' i zbog tehničkih problema u vezi s primjenom novih zakona i Pravilnika o obliku i sadržaju zadužnice.

Zastoj i zavrzlama na tržištu kredita trajali su, međutim, relativno kratko. Točnije, dvadesetak dana koliko je trebalo da se problem uoči te da reagira Ministarstvo pravosuđa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik