Prodaja nekretnina smanjena u Novom Sadu, cene uprkos tome ostaju iste

Bez autora
Feb 07 2024

Prodaja nekretnina u Novom Sadu smanjena je u poslednje vreme. To je počelo da se primećuje prošlog leta, rekla je za RTV Leonora Vasić, agentkinja za nekretnine. Statistika pokazuje da pad tržišta nekretnina iznosi oko 16 odsto.

Uprkos zvaničnoj statistici, agenti za nekretnine procenjuju da pad zapravo iznosi više od 30 odsto u odnosu na početak prošle godine.

Tržište još ne pokazuje znake potpunog oporavka, odnosno ubrzanog rasta, ali uprkos tome, cene nekretnina nisu pale.

Oseća se blagi pad cena kad je reč o sekundarnim stanovima, ali što se tiče novogradnje i cena već izgrađenih objekata - nije došlo do njihovog pada, i tu se ne očekuje bilo kakva promena.

"To je lako objasniti. Građevinski ciklus traje najmanje godinu dana, u mnogim slučajevima i dve godine. Na početku gradnje formiraju se cene i one tokom gradnje objekata ne osciliraju previše. To je razlog zašto, kada je reč o novogradnji, ne treba ni očekivati neku promenu u odnosu na trenutne cene na tržištu", izjavila je Leonora Vasić, agentkinja za nekretnine.

Od polovine prošle godine, tržište više nije moglo da izdrži cene koje su tada bile aktuelne, te je došlo do manje tražnje, ali se ona nije odrazila i na cene.

Ovo nije prvi put da se ovako nešto događa. Kada cene eskaliraju na tržištu i kada dođu do nekog gornjeg nivoa, kupci to jednostavno ne žele da isprate i tada dolazi do manje potražnje.

"Pored tržišnih razloga, praksa je pokazala da u Srbiji uvek pred izbore dodatno padne interesovanje za kupovinu nekretnina, ljudi budu oprezniji, pa je to dodatni razlog zašto je interesovanje opalo", rekla je Leonora Vasić.

Na cenu nekretnina utiče mnogo faktora.

Nijedna situaciji u ekonomiji ne može se posmatrati izolovano. Osim ekonomskih faktora, na tržište nekretnina utiču i socijalni faktori, jer je reč o ljudima koji rešavaju svoje životno stambeno pitanje, zaključila je Leonora Vsić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik