Prodaja stanova i dalje će stagnirati: I loši putevi obaraju vrijednost nekretnina

Bez autora
Apr 18 2011

Globalna ekonomska kriza odrazila se na vrijednost nekretnina u BiH, ali nije i jedini faktor koji utječe na pad tražnje i prodaje stanova, poslovnih prostora, zemljišta i kuća na bh. tržištu. Činjenica je i da je politički faktor imao utjecaja, posebno političke krize, destabilizacija države, loši putevi i sve ono što u svakoj drugoj oblasti čini BiH nepoželjnom za ulaganje, investiranje, kupovinu i gradnju. Čak ni osjetan pad cijena nekretnina nije utjecao na porast tražnje na tržištu. Nakon vizne liberalizacije kupovina stanova u agencijama koje trguju nekretninama još više je usporena. Za razliku od 2010. godine, kada je postojalo interesiranje, ali manja kupovina, danas je i interesiranje značajno zatajilo. Stanovi se i dalje mogu prodati, mada je to značajno slabije u odnosu na prije pet godina. No, kada su u pitanju kuće, placevi, stambeno-poslovni prostori, situacija je na tom planu katastrofalna.

Prodaja stanova i dalje će stagnirati: I loši putevi obaraju vrijednost nekretninaGlobalna ekonomska kriza odrazila se na vrijednost nekretnina u BiH, ali nije i jedini  faktor koji utječe na pad tražnje i prodaje stanova, poslovnih prostora, zemljišta i kuća na bh. tržištu, mišljenja je ekonomista Aleksa Milojević.

Vizna liberalizacija

Činjenica je i da je politički faktor imao utjecaja, naglašava on, posebno političke krize, destabilizacija države, loši putevi i sve ono što u svakoj drugoj oblasti čini BiH nepoželjnom za ulaganje, investiranje, kupovinu i gradnju.

Čak ni osjetan pad cijena nekretnina, prema podacima Ekonomskog udruženja RS "Swot", nije utjecao na porast tražnje na tržištu. Nakon vizne liberalizacije kupovina stanova u agencijama koje trguju nekretninama još više je usporena. Za razliku od 2010. godine, kada je postojalo interesiranje, ali manja kupovina, danas je i interesiranje značajno zatajilo.

Stara gradnja

- Stanovi se i dalje mogu prodati, mada je to značajno slabije u odnosu na prije pet godina. No, kada su u pitanju kuće, placevi, stambeno-poslovni prostori, situacija je na tom planu katastrofalna. Vlasnici nekretnina u starijoj gradnji ne pristaju na kompromise u cijeni i ako prodaju, prodaju stanove češće od nekretnina u novim zgradama - kaže za "Dnevni avaz" Senka Gatarić, vlasnica agencije "Sezam" u Banjoj Luci.

Ona navodi da je Banja Luka najatraktivniji grad u RS, posebno u posljednjih 10 godina, kada su gradskim planovima značajno izmijenjene urbanističke karakteristike grada i izgrađeno najviše poslovno-stambenih jedinica. Situacija bi se trebala popraviti, dodaje, ali čak i da se to ne desi, cijene neće padati niže od svoje vrijednosti, prije da prodaje neće ni biti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik